De natuur van de mens

 

Koning Aap

Wie de hele stapel heilige boeken en geschriften doorneemt en een lange reeks van volksvertellingen goed beluistert, weet het al gauw: de mens is echt iets heel anders dan de natuur. Hij en zij moeten heersen over de dieren  en vormen de kroon der schepping. De mens is er nooit in geslaagd voldoende hoogdravende termen te bedenken als het erom gaat zichzelf een bos veren in het zitkussen te douwen en…atheïsten en theïsten delen dat geloof. Dat is wel grappig. Atheïsten geloven helemaal niets van die heilige boeken behalve de opmerking dat ze zelf de beste wezens zijn die op aarde en omstreken rondlopen. Ongelofelijk.

Gisteren nog verbaasde iemand zich erover dat atheïsten God afwijzen maar dat ze hem wel steeds aanroepen om van alles en nog wat te vervloeken. Ze vroeg om meer creativiteit bij die groep. Misschien is dat wel wat er ontbreekt aan atheïsten: creativiteit. Hoe dan ook, de mens, van welke gedachtensoort ook, heeft zichzelf al heel gauw verheven boven de natuur. Alsof er een tegenstelling zou bestaan tussen natuur en en mens. Alsof de mix van eitje en zaadcel losstaat van de natuur. Alsof testosteron en oestrogeen in een laboratorium van knappe mannen in witte jassen zijn ontdekt.

God scheidde water en land en de mens scheidde zichzelf van zijn milieu en daarmee begon een probleem dat nu al tienduizenden jaren duurt: hoe ga je als mens met je milieu om? Hoelang moet het duren voordat je ontdekt dat je een onderdeel bent van het milieu van de buren? We hebben een raadslid dat geregeld beweert niet zoveel te hebben met het milieu. Ik heb begrepen dat ze stikstof ademt.

Onderscheid tussen mens en milieu heeft ons mensen ook vervreemd van de implicaties van het leven. Eén van de meest opvallende daarvan is het ingebouwde risico: de mogelijkheid dat je een boomtak op je hoofd krijgt, dat de bliksem je treft of dat een dolle stier je ondersteboven walst. De kans dat je van de trap valt, verdrinkt in de badkuip of een glassplinter inslikt. De dreiging dat een psychopaat je in elkaar ramt of dat je wetenschapper wordt. De mogelijkheid dat je als eenzame fietser in de sloot belandt.

Doordat we onszelf hebben vervreemd van de natuur en streven naar een risicovrij leven, gaan we ertoe over zelf risico’s in te voeren. Afschaffing van de privacy terwille van de veiligheid. Door bodyscans op vliegvelden en straks waarschijnlijk ook bij de supermarkt. Ik voorzie minstens één terroristische aanslag via Schiphol binnen de drie jaar nadat de bodyscanapparatuur is ingevoerd. En wat gaan we dan doen? Valluiken? Wildstrikken? Tankwallen? Prikkeldraad? Straaljagers bij de gate?

De natuur van de mens is lui en gemakzuchtig. Comfort, geen risico’s en het werk laat je doen door automaten of mensen met een achterlijke cultuur. Het is geen wonder dat de platbeeld-tv zo populair is. Het beeld van de samenleving is zelden zo plat geweest als nu. De dimensie die we kwijt zijn, is de band met de natuur, het besef er onderdeel van uit te maken. Ga dat maar eens onderwijzen op school. Dat haalt meer uit dan honderd feestjes in Kopenhagen of de aanschaf van bodyscans. Dat geldt voor atheïsten en theïsten.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.spele.nl/game/koningaap.html

www.keridwen.com/KVM/0809N%20Aap.pdf

http://www.google.nl/search?hl=nl&lr=lang_nl&rlz=1G1GGLQ_NLNL333&q=Koning+Aap&start=10&sa=N

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s