Onze identiteit is glashelder

Gisterochtend zag ik op Net 1 een interview met auteur van der Vorst van het boek “Hoop”. Het werd in  de loop van zijn betoog steeds duidelijker dat wij niet zonder hoop kunnen maar dat we er ook geen geduld meer voor hebben. Hoop zonder geduld is behoeftenbevrediging en die draait maar al te vaak uit op zelfbevrediging.

Gisteravond had ik een gesprek met een aantal mensen die zich langzaamaan hebben bekeerd tot de standpunten van Geert Wilders. Eén van hun meest opvallende standpunten luidde ongeveer als volgt: als mijn vrouw in Saoedi-Arabië verplicht is een hoofddoek te dragen, dan verplicht ik moslims in Nederland om bier te drinken en varkensvlees te eten.” Zij beklaagden zich erover dat een steeds groter deel van onze cultuur en identiteit opzij wordt geschoven om de nieuwe medelanders het naar het zin te maken.

En inderdaad, ik gruw van het Amsterdamse gesjoemel met het kruis op de mijter van Sinterklaas. Ik walg van de weigering van Hogeschool Haaglanden om een kerstboom te plaatsen, ik zet vraagtekens bij het exclusieve gebruik van halalvlees tijden het kerstmaal op school en ik verfoei het verbod op woorden als negerzoen. Ja, inderdaad, er zijn momenten waarop de Nederlandse cultuur te grabbel wordt gegooid of erger: voor gek wordt gezet.

Ik gruw ook van termen als “islamisering van de samenleving” want daarvan merk ik helemaal niets. Dat de samenlevin g invloeden ondergaat van de Islam is natuurlijk wel waar. het is niet anders mogelijk met zo’n groot aantal moslims in  ons land. Dat het bedreigend of lastig is, ervaar ik niet. Aan één  kant ligt daarin nu juist de kracht van onze cultuur en identiteit. De Nederlandse cultuur is er één die gedrag en opvattingen uit den vreemde accepteert, aanvaardt en…uiteindelijk in de armen sluit. Die glasheldere  basishouding is de Nederlandse cultuur in de eerste plaats.

Daarbij past niet de gedachte dat wij ons zouden moeten richten naar beleid en cultuur van andere landen. Als andere landen intolerant zijn ten opzichte van vreemde culturen, is dat voor ons geen reden om óók intolerant te worden. Dergelijk gedrag zou tot een stilzwijgende inmenging van  vreemde naties in binnenlandse aangelegenheden leiden. Het beleid van  andere culturen zou immers onze wetgeving en cultuur op een fundamentele wijze beïnvloeden.  Als dat gaat gebeuren, kun  je zeggen dat onze cultuur wordt overheerst door vreemde culturen.

De opstelling van de PVV is dan ook niet bevorderend voor een handhaven en versterken van onze cultuur. Integendeel, ze verzwakt de mogelijkheden daartoe. Door voortdurend te hameren op aanpassing straalt ze een dreiging uit die misstaat bij het wezenskenmerk van onze cultuur: vrijheid van menszijn. Ze houdt zich bezig met politieke zelfbevrediging en verwezenlijking van vrijheden voor haar eigen groep. Andere groepen keren zich daartegen en daardoor groeit de onrust. En onrust leidt tot wanhoop, niet tot hoop. Door wanhoop ziet niemand meer het maatschappelijk verdwijnpunt, de allesbepalende dimensie.

De overheid kan de negatieve spriaal waarvan de PVV de belangrijkste vertegenwoordiger is, ombuigen. Dat kan ze doen door rust te brengen in de samenleving. Niet integratie maar “rust in de samenleving” zou haar belangrijkste speerpunt moeten zijn.  Rust leidt tot vertrouwen en vertrouwen geeft hoop. Wie hoop heeft, vindt de kracht om zichzelf te ontwikkelen en de integratie zal daarin een  element zijn. 

Die rust is heel goed teweeg te brengen door allereerst als politicus niet meer te regeren op iedere hype in de media. Het argument “De mensen willen dat van ons”  is je reinste kletskoek. Ze willen communiceren met politici en bestuurders. Dat is iets anders dan dat ze uitzien naar hysterische meehuilerij van de wolven in het bos. 

Rust kun  je ook stimuleren door te letten op goede kansen in de arbeidsmarkt voor iedereen. Niet door zogenaamde positieve discriminatie en quota want die leiden alleen maar tot nieuwe groepen die zich achtergesteld gaan voelen. Het scheppen van de juiste voorwaarden om die kansen te bieden.  Daarnaast is het mogelijk omn rust te creëren voor iedereen door de ruimte te bieden de eigen cultuur te beleven. Dat doe je niet door beperkingen op te leggen of kunstmatige constructies , zoals een gemeenetwapen op de mijter van St. Nicolaas. Je bereikt het door steun te bieden aan de beleving van eigen cultuur in eigen kring.

Het zal duidelijk zijn dat de PVV in géén van de drie genoemde punten een rol kan spelen. De partij leeft bij de gratie van  het kweken van onrust en stokerij. Nederland heeft een regering nodig die de glasheldere indentiteit van ons land doorziet.  Een sterke man…dat is goed…als hij zijn kracht vindt in zijn visie en wat mij betreft mag die sterke man best een vrouw zijn. 

Tot sterkte,

‘Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

http://www.pvv.nl

http://www.kabinet.nl

http://www.managementscope.nl/…/400-peter-elverding-rijnlands-model

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s