Zenden en ontvangen

Gisteren had ik met iemand op twitter een alleraardigst gesprekje over de vraag waarom politici zo weinig twitteren. Zij was van mening dat het kwam doordat politici weliswaar enigszins getraind zijn in het zenden maar heel slecht kunnen ontvangen. Twitter is bij uitstek een systeem waarbij het juiste zenden en het goed ontvangen bij elkaar horen. Wat dat betreft lijkt twitter van alle social networks het meeste op een gewoon  gesprek.

Met dat slechte ontvangen ben ik het wel eens en helaas moet ik zeggen dat er aan het zenden ook nog al eens iets ontbreekt. Bij het uitzenden van een  boodschap gaat het om duidelijkheid en begrijpelijkheid. De boodschap moet antwoorden geven en niet meer dan een paar vragen oproepen. Bij het ontvangen gaat het om de vaardigheid om verbanden te zien.  Daaraan ontbreekt het nog al eens bij politici. Veelal zitten zij met een pakket braaf uit het hoofd geleerde stellingen die zijn opgenomen in een partijpogramma.

Het gaat er dan om die stellingen zo vaak en zo helder mogelijk over het voetlicht te brengen, iets wat lang niet altijd lukt: gehakkel, onsamenhangend gepraat  onzekerheid, teveel “met de haren erbij sleperij” etc. En ook kletskoek. Wat te denken  van een Mirjam Sterk die roept dat kerstbomen zo verschikkelijk heidens zijn. Zit er, buiten de SGP, iemand in Nederland op dat soort opvattingen te wachten? Wie bedenkt de onzin om het bisschoppelijk kruis van St. Nicolaas te vervangen door het Amsterdamse stadswapen? Was er een klacht ingediend over dat kruis? Misschien wel maar is dat voldoende reden voor zo’n bespottelijke ingreep? Wie ergerde zich dagelijks aan de uitdrukking “negerzoen”? Natuurlijk, een smaldeel, maar dat was dan ook wel heel smal. Voor het ontvangen is nog meer nodig.

Nog niet zolang geleden wees ik een politicus erop dat hij er goed aan zou doen wat meer weblogs te volgen van  jongeren of inwoners van de stad. Zijn antwoord was “Daar vind je toch alleen maar kreten, daarop kan ik geen beleid bouwen”.  Dat is volgens mij nog maar helemaal de vraag. Wie kreten ziet als loshangende uitingen van, merendeels, ongenoegen heeft een probleem. Beter zou het zijn eens een lijst van kreten op te stellen.

Met zo’n lijst in de hand, is het mogelijk tot een aantal grootste , gemene delers of resultanten te komen. Dan blijken die kreten niet zo onsamenhangend te zijn maar vooral een ongelukkige of onvaardige uitdrukking van gezichtspunten. Het zou heel goed zijn  als politici die eens naast hun uitgangspunten en stellingen legden. Dan zouden ze vermoedelijk beter aansluiten bij het referentiekader van het kiezerspubliek. Dan kan  de uitgezonden boodschap beter beklijven en op begrip rekenen. Een partijprogramma mag en kan niet meer zijn dan een toetsingsmechanisme, de echte boodschap moet onmiddellijk aansluiten bij gevoelens en ideeën die onder “de burgers” leven.  

En terwijl ik dit artikel schrijf, ben ik in  gesprek met een mevrouw die het even heel moeilijk heeft. En ik probeer haar te begrijpen en te helpen…allemaal via 140 tekens per boodschap. Heus het kan. Beetje goed koersen met zenden en ontvangen!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.viceversavakblad.nl › RubriekenDe Opleiding

www.volkskrant.nl/…/De_boodschap_doet_er_wel_degelijk_toe

www.kennislink.nl/…/grove-taal-politici-werkt-averechts

www.let.vu.nl/nl/Images/stijl%20in%20de%20politiek_tcm10-114672.pd

 

2 reacties op “Zenden en ontvangen

  1. Wim Roest schreef:

    Nou politici zijn net mensen en als ik eerlijk ben ken ik heel wat meer mensen die niet zo goed kunnen ontvangen.

  2. Kaj Elhorst schreef:

    Dat klopt Wim, maar bij politici is het van meer belang. In de eerste plaats moeten ze het beter kunnen dan de gemiddelde burger omdat zij hun plannen moeten kunnen presenteren. In de tweede plaats is politiek een vak waarin communicatie ongeveer op op prioriteitplaats nummer 1 staat. Dat geldt bijvoorbeeld voor een vuilnisman minder. In de derde plaats gaat het hier niet om een verwijt maar om een advies. Politici kunnen ook denken”het zal wel”. Dan krijgen ze de kous op de kop. Daar kan ik niets aan doen. Zo is de maatschappij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s