Circus Scheringa (Of hoe vuil zijn jouw trucs?)

 

Gisteren vroeg iemand mij waarin ik geloofde en mijn  antwoord was als altijd: “Ik geloof in  het onmogelijke.” De vraag die daarop volgde was wat er dan onmogelijk zou zijn. Het is bijna onmogelijk om daarop een antwoord te geven maar één ding schiet mij toch wel in  de gedachten. Het lijkt mij onmogelijk dat de mensheid ooit een wezenlijk stap voorwaarts zet voor wat betreft zijn geestelijke ontwikkeling. In de afgelopen eeuwen heb ik daarvan geen enkel voorbeeld kunnen vinden en ik zie weinig redenen om zoiets in de toekomst te veronderstellen. Even zo goed: ik geloof in het onmogelijke. De kans dat die stap ooit wordt gezet, is aanmerkelijk groter geworden door het feit dat ik de mogelijkheid in mijn hoofd heb laten opkomen. 

Een schitterend voorbeeld van de aanhoudende beperktheid van geestelijke ontwikkeling heeft zich de afgelopen dagen voor ons afgespeeld op het scherm. In lang vervlogen tijden deden de Romeinen aan  gladiatorengevechten, gevechten met wilde dieren, de verbranding van Christenen en andere feestelijkheden. Voor het publiek was dat te mooi om waar te zijn en de arena’s waren voortdurend bezet. Wie een dergelijk feest organiseerde, kon zelfs op stemmen rekenen.

In later eeuwen trokken cirscussen door het land. Zij toonden ons wilde dieren in de arena en op de kermis werd een vrouw met drie borsten of twee hoofden voorgeschoteld. Gedurende de Franse Revolutie onthoofdde de guillotine in het openbaar hele reeksen van adelijke en niet-adelijke tegenstanders van de revolutie. De meest “nette” dames van de stad zaten daarbij vooraan in de rijen om te kijken. Heerlijk gewoonweg! Smullen! Fantastische kijkcijfers!

En zie, we hebben geen arena of schavot meer nodig want beide komen al sinds een groot aantal decennia naar je toe in de huiskamer. Plat- en bolschermen laten ons zien wat er allemaal voor vermakelijks in de wereld mee te maken valt. Vieze woningen, namaakklussers die hun eigen huis vernielen, boeren die vrouwen zoeken (andersom zien we nooit) en mensen die zich diep in de nesten hebben gewerkt door schulden of ruzies in de familie.  En…

De laatste tijd is daar Circus Scheringa bijgekomen. Bijna niemand heeft er nog van  gehoord maar naast een museum en een stadion heeft Schering een circus. Ook dat gaat in de loop van de tijd trouwens failliet.  Scheringa links, Scheringa rechts, Bos links, Bos rechts, Zalm links, Zalm rechts, het zijn allemaal de kopstukken in het verhaal dat wordt gedirigeerd door een wat psychopathisch aandoende circusdirecteur: Lakeman.  Eén hoofdrolspeler ontbreekt in het hele stuk: de tv-kijker die smult van de roddels, achterklap, verdachtmakingen en halve waarheden. Daarbij moet wel duidelijk gesteld worden dat Dirk natuurlijk een schavuit van de bovenste plank is en is geweest.

Tot ons grote genoegen kunnen wij als kijker alle hoofdrolspelers in het stuk de schuld geven van het fiasco en het drama dat zich er afspeelt. Wij kunnen de dompteur die met zijn hoofd in de leeuwenbek zit nog mooi even een zetje meegeven totdat de leeuw meehapt. En er zijn nog al wat dompteurs. Ja, zelfs  de direc ter loopt kans in een leeuwen- of tijgerbek te verdwijnen. Puur vermaak zijn ook de jankende slachtoffers van de ondergang van de bank. Wat een leed! Zoiets kun je zelfs met een stille tocht nog niet eens bedenken! “Oléééé.”

Er is een kluwen van bankiers, politici, wildemannen en media ontstaan en gezamenlijk houden ze het circus in stand. Niemand doet wat hij of zij hoort te doen, het eigen werk. Het gaat alleen nog maar om de show, de publieke afslachting van personen en karakters en wat overblijft is een afvalhoop waarvan keizer Nero en zijn vrienden alleen maar hadden kunnen dromen.

Eerlijk gezegd heb ik het idee dat er maar één partij garen spint bij deze gang van zaken: de media zien hun kijkcijfers stijgen. Mag ik er nog een suggestieve gedachte bij doen: misschien is het wel een opzetje van de media om de crisis te overleven. Het valt toch op met hoeveel genoegen zij zich op dit soort schandalen werpen en elkaar daarbij bijna vertrappelen? En natuurlijk de politieke oppositie die het allemaal veel beter en netter had gedaan.

Een  geestelijke stap voorwaarts zou het zijn als we er lering uittrokken. Als mensen zich bewuster zouden worden van de mogelijkheden en onmogelijkheden  van hun financiële middelen. Als ze zich minder lieten leiden door hebzucht tot achter de komma en als ze wat minder bereid waren te geloven in  Gouden Bergen. Gouden Bergen, ja  die lijken me niet onmogelijk en ik geloof er dus niet in.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

 

Service

www.nujij.nl/filmpje-de-blonde-vrouw-met-de-drie-borsten.4971497.lynkx

www.library.thinkquest.org/22866/…/Broodspelen.html

http://images.google.nl/images?source=ig&hl=nl&rlz=1G1GGLQ_NLNL333&q=Brood+en+spelen&lr=lang_nl&um=1&ie=UTF-8&ei=KXDdSpusCI3r-Aa5_4RL&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CBsQsAQwAw

www.nujij.nl/dirk-scheringa-zalm-wist-alles.6829519.lynkx

www.quotenet.nl/…/dnb-al-betrapt-op-twee-onwaarheden-in-dsb-echec.php

www.belegger.nl/…/lakeman_start_collectieve_actie_tegen_dnb

www.lakemanleed.nl/…/153-medewerkers-dsb.html

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s