Man zonder paard en het kaasmaken

Gisteren kreeg ik het bericht dat mijn aanvraag voor sponsoring was afgewezen omdat ik niet genoeg reclame voor de sponsor kon maken. De tijden dat een sponsort nog een echte sponsor was, liggen ver achter ons. Dat wist ik natuurlijk al lang maar het is in deze tijd van bankiers, verzekeraars, hypotheekverschaffers en andere ellende wel weer even leuk om te noemen. Al sinds vele jaren is de onbeschaamde jacht op het geld van de eenvoudige ploeteraar aan de gang. Het bankiers-  enverzekeraarsgespuis doet zijn best om het proletariaat opnieuw vorm te geven zodat de tijden van gedwongen winkelnering niet ver meer zijn. Hoewel, hier en daar zijn ze al lang zichtbaar.

Man en paard noemen , is tegenwoordig het devies. Wat dat betreft was de kaalhoofdige sukkel die in zijn  eentje voor de rechtbank in  Amsterdam zat met zijn AZ-shirt aan karakteristiek. Zou de arme sloeber ook een  hypotheek bij zijn Dirk hebben gesloten? Het zou zo maar kunnen of misschien wel een doodlopend krediet.  Zeker is dat veel menen te goedgelovig zijn als het gaat om zaken die hun onmiddellijke leefwereld betreffen. Huisinrichting, auto, kleding, dat zijn allemaal onderwerpen waarop ik al heel veel mensen door de knieën heb zien gaan als een hion gerige geldwolf zich aan de deur meldde. Het is ook zo leuk om aan vrienden en kennissen te laten zien wat voor mooie meubeltjes en plasmaschermteeveetjes je hebt en hebbedingetjes. Daarmee laat je zien hoe goed het je gaat en dat wil haast iedereen. Hoe simpeler van ziel, des te meer de neiging om op die manier het imago op te poetsen. Hoe smaller de portemonnee, des te meer hang naar uiterlijke welvaart. Dat kun je al zien in de bedrijfskantine als je naar de bordjes kijkt. Daarvan  hebben kaasmaker Scheringa en zijn collega’s misbruik gemaakt.

De overheid glimlachte inmiddels tegen zichzelf en dacht tevreden aan al die “mondige” burgers en hun  eigen verantwoordelijkheid. In werkelijkheid begrepen die mondige burgers geen snars van de goudenbergenverhalen die intermediairs van verzkeraars en banken aan hun opdisten. Ze zagen wel het geld dat ze konden krijgen maar de voorwaarden daarvoor waren voor hun zo duister als het graf. Geen wonder natuurlijk, nog maar kort geleden bleek dat veel kinderen die van school komen van het vak rekenen niets terechtbrengen en met taal is het ook al niet zo best gesteld. Hoe moeten die wezens ooit inzicht hebben in de slinkse drogredenen die ze door bankiers worden voorgeluld? Wat nou eigen verantwoordelijkheid! het gros van de mensen is helemaal niet in staat om die veratwoordelijkheid te dragen!

Natuurlijk, tegenover de overheid doen burgers zich wel eens mondig voor. Dat wil zeggen dat ze rustig wethouders en burgemeesters uitschelden en raadsleden verdachtmaken. Maar ja, dat heeft ook allemaal niets te maken met de meubeltjes en de platbeeld tv thuis. Integendeel, wie het hardst scheldt in het stadhuis, oogst de meeste waardering onder vrienden en kennissen. In de raadszaal een spugende lama, in de Bank een ja-knikkend muisje. Mondig! Eigen verantwoordelijkheid! Rot toch op! Dom, incapabel en talentloos zijn termen die beter passen op de gemiddelde burger. Hoe zou de wereld in elkaar zitten als bankdirecteuren elke vier jaar werden  gekozen door spaarders en leners?

Dat is mede te danken aan de eenzijdig ingerichte systemen van onderwijs die we in de westerse wereld kennen. Die zijn uitsluitend gericht op het fokken van arbeidspotentieel. Hoe dommer, deste beter. Een dom wezen kun je gemakkelijker acht of tien uur lang achter een bureau zetten dan iemand met gedrevenheid en inzicht. Ik bedoel maar, de overheid heeft de afgelopen zestig jaar niet meegewerkt aan de ontwikkeling van zelfstandig denken maar wel aan frustraties. Die ontstaan bij mensen die niet kunnen voldoen aan de economische eisen die zij zichzelf stellen  of die hun omgeving van hen verwacht.  En dus gaan ze lenen om zich beter voor te kunnen doen dan ze zijn. Scheringa en de hele moreel vervuilde bankierskliek heeft daar misbruik van gemaakt.

En over een paar jaar blijkt misschien wel dat Dirk nog niet eens de grootste schurk van de hele bende was. Maar ja, tegen die tijd is hij weer kaasmaker zonder paard.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.home.versatel.nl/mondigeburger

www.archief.burger.overheid.nl/discussie/?id

www.geenstijl.nl/…/hanneke_groenteman_stopt_ermee.html

www.standaard.be/Krant/Tekst/Artikel.aspx?…

www.citaten.net/search.asp?…goedgelovigheid 

www.nrcnext.nl/…/lenen-met-je-ziel-als-onderpand 

www.politiekcharme.wordpress.com

2 reacties op “Man zonder paard en het kaasmaken

  1. Miranda schreef:

    Ik vind niet dat het bankwezen op de vrije markt moet plaatsvinden. Laat die liberalisering maar achterwege. Hoe kan ik nu als ik afgestudeerd ben ineens verstand hebben van een goede hypotheek of van pure afzetting. Zie je het al voor je? Pabo gedaan, volledig terug in de kindertijd en ineens “volwassen” worden als je bij een happige hypotheker en een geldslurpende makelaar aan tafel zit. Kom maar op met die regels! Ik ben er niet snel voorstander van, maar in dit opzicht absoluut.

  2. Helemaal mee eens Miranda!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s