De crisis voorbij

Vanmorgen heb ik nog maar weer eens gekeken naar het programma “Goeiemorgen Crisis” en daar kwam het gezicht in beeld van de fractievoorzitter  van de VVD in de Eerste Kamer. Daarvan krijg je een crisis en een faillissement tegelijk van door er alleen al naar te kijken. Mijn God, wat een bestorven chagrijn gaat daarin schuil. Of de man wijze woorden sprak, kan ik niet eens meer zeggen want het beeld domineerde volledig de boodschap. Communicatie is een wonderlijk verschijnsel.

Vanzelfsprekend ging het over een senaat die in opstand was gekomen tegen het kabinet, iets dat maar zelden voorkomt. Het is alsof een dood paard zijn baas alsnog een schop onder zijn hol geeft. Ja, als je dat hebt opgewekt, dan kun je wel van een crisis spreken. Eerlijk gezegd geloof ik trouwens dat we de crisis al voorbij ijn. Dat is niet hetzelfde als de gedachte dat de crisis voorbij is want zover is het nog lang niet. De crisis zit veel dieper dan een krediet-, hyptheek- of bankcrisis. De crisis is te vergelijken met de situatie die de Sovjet Unie in de tachtiger jaren van de vorige eeuw doormaakte.

In die tijd liepen we te juichen vanwege de overwinning van het kapitalisme en haar vrije markt op het markteconomische denken. En nu? Wie lacht er nu het laatst? Zeker is dat de maatschappij alle tekenen vertoont van een crisis zoals die aan het einde van de achttiende eeuw heerste: mensen geloven niet meer in eigen uitgangspunten, diverse groepen staan te trappelen om te emanciperen, andere groepen houden dat met alle macht tegenen de fundamenten onder de samenleving zijn niet in staat om dat alles te beheersen. Daarbij komt een financiële crisis en oorlogssituatie. Het beeld is compleet.   Als politici de tijd namen om het beeld van die periode te leggen naast de huidige situatie, dan zouden ze weten wat te doen tegen de komende revolutie. Ja, als er niets gebeurt, dan  zal die komen.  De uitslag daarvan is al duidelijk.

Zonder twijfel komen er nieuwe groepen naar boven en daarmee lijkt het of de wereld weer een beetje beter is geworden. In werkelijkheid blijkt dat vrijwel nooit het geval te zijn met (r)evoluties. Als aan de éne kant mensen omhoog komen, dan gaan aan de andere kant mensen naar beneden en vormt zich langzamerhand opnieuw een onderste maatschappelijke laag. Een nieuw proletariaat. Die gaat op den duur weer roepen om emancipatie natuurlijk.

Het zijn natuurlijk communicerende vaten maar als je alleen maar kijkt naar de stappen voorwaarts en als je de rommel achter je niet ziet liggen, blijft het een zooitje. Dan is de toekomst wel heel voorspelbaar: nieuwe groepen die hun geloof verliezen, nieuwe crisis, nieuwe revolutie en daar gaan we weer.

En ja hoor, Elhorst geeft weer eens geen oplossing. tJa, in de eerste plaats is het niet mijn rol in de samenleving om oplosingen aan te dragen. Ik ben niet meer dan een luis. In de tweede plaats, natuurlijk geef ik wel een oplossing. Er zijn  geen twintig werkgroepen nodig om te analyseren wat er in de samenleving precies gaande is en hoe de nieuwe zuilen er uitzien. De ontchristelijkten, de nieuwe gelovigen, de geïntegreerden en de niet- geïntegreerden (van twee kanten), de inclusieven en de exclusieven. Als bestuurder zou je in één van die richtingen een keuze moeten maken. Dan spreek je de taal van het volk, door alle lagen heen. Dan ben je de crisis voorbij en heb je haar ook echt achter je gelaten.

Voorwaarde voor succes is dat je als samenleving nu eens echt iets aan de volksverheffing gaat doen. Dan krijgen we niet meer van die belachelijke discussie over verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Dan snapt iedereen dat zoiets wel eens nodig is en dan hoeft het alleen nog maar te gaan over de wijze waarop. En niet meer iedereen wijsmaken dat-ie ongebreideld met z’n vette, vochtige vingertjes in de suikerpot moet gaan zitten. Dan, ja dan gloort er een heel nieuwe samenleving. Doe dat nou eens en houd eens op met die sociale lafbekkerij waarin iedereen zo’n beetje z’n zin krijgt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.wouterbeek.com/index.php?…verheffing_van_het_volk

www.10geloofsvragen.nl/…/Onderwijs_als_middel_tot_verheffing_van_het_volk:_ideaal_of_werkelijkheid%3F

www.endlesslowlands.nl/?p=1976

www.drachtenwiljemeemaken.nl/…/blog/995

www.denkvooruit.nl

www.risicoencrisis.nl

www.politiekcharme.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s