Majestijd voor de monarchie of tekst en contekst

Zaterdag hoorde ik een verhaal over catechesatie uit het verleden. Eén van mijn gasten vertelde hoe een mede catechesant in teksten het woord “maagdekens” had uitgesproken als “maagdékuns”. Deze verwarmende elementen maakten allerlei bijzondere avonturen mee in het verhaal maar dat scheen de geachte voorlezer niets te deren. Hij of zij begreep de contekst van het verhaal niet of had überhaupt geen belangstelling voor wat dan ook. Dat kan haast niet anders.

Wie teksten uit de contekst rukt, komt tot de meest vreemde conclusies en producties. Zo is het ronduit beschamend dat Geert Wilders voortdurend te hoop loopt tegen de immigratie terwijl ettelijke Nederlanders zich dag in dag uit moeite getroosten om mensen uit alle windstreken het Nederlands en de Nederlandse cultuur bij te brengen. Wilders schoffeert daarmee een grote groep mensen die zich hard inspannen. Daarbij komt dat hij spreekt van een “links experiment”.  Nee Geert, je weet heel goed dat het geen experiment is. Het is een welbewuste, politieke en positieve keuze en koers. Zou je ook eens aan moeten beginnen! Het is toch bedroevend dat je nog niet één positieve bijdrage aan de hele ontwikkeling hebt gedaan, alleen omdat je blind bent voor de wereldwijde contekst.

Dat gezegd hebbende kom ik op een ander onderwerp: onze monarchie, onze constitutionele monarchie.  Eigenlijk zit het addertje onder het gras in het woord constitutionele. Ooit heeft ozne volksvertegenworodfiging gekozen voor een monarchie en die is toen meteen verankerd in de grondwet. Om daarin verandering te brengen, is tweederde meerderheid van het parlement nodig. Bovendien moeten er daarna nieuwe verkiezingen komen en ga  maar door. Wel erg veel werk dus.

Hoewel, als je als koning of daaromtrent maar goed genoeg je best doet, komt die tweederde meerderheid er vanzelf. Ook als koning is het zaak dat je de contekst niet uit het oog verliest. In oorsprong ben je zelfs als koning een verkozen staatshoofd. De Germaanse en zelfs de Romeinse geschiedenis zijn daarover heel duidelijk. De mix daarvan, de Franse, heeft wel heel erg duidelijke taal gesproken in 1789.

Laat ik het anders stellen. Een prins die een vakantiehuis koopt in Mozambique om zijn vader te eren, kan ik me nog voorstellen. Als het erom gaat meer privacy te krijgen, dan sta ik perplex. De koning heeft geen privacy en dat moet hij goed gaan begrijpen. Met een beetje geluk zijn de slaapkamer en het toilet privéterrein. Voor de rest is de vorst een openbaar lichaam (hoe klinkt dat?) 

Wie daar niet aan wil, moet geen koning worden. het is ju juist een wezenskenmerk van de constituioneel vorst dat hij/zij een publiek bezit is. De mensen moeten zich immers bij voortduring met de vorst kunnen identificeren? Dat kan alleen maar door een permanent openbaar optreden.

Dat optreden moet bovendien ook nog passen bij die identificatieplicht.  Dat betekent dat je niet al te gekke dingen kunt doen. Het legt de vorst aan banden als het gaat om fiscale omzeilingstechn- en tactieken en ook om de indexering van het eigen inkomen. Als een volk collectief financieel minder “waard” wordt is het aannemelijk dat de vorst in die negatieve spiraal meebeweegt.

Kortom, je wilt koning zijn of niet. Begrijp me goed, ik voel er niet voor. Maar wie koning wil zijn, moet met zijn blaren op de fluwelen kussens gaan zitten. Dat is de contekst waarin de consitutionele monarchie klikt als een legoblokje. Wie daar geen oog voor of zin in heeft, kan beter een baantje zoeken als bankier. Het is Majestijd voor de monarchie.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.gedichten-freaks.nl/444128

www.proskenion.nl/2009.html

www.nationaalarchief.nl/nieuws/…/gorilla.asp

www.onderzoekinformatie.nl/…/OND1322111

www.vkblog.nl/…/Immigratie:_stilzittend_van_rechts_naar_links

www.politiekcharme.wordpress.com 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s