Bedreigde politici, opgefokte insprekers en standaardtaal

Standaard

Standaard

Het was vanmorgen wel weer even lachen bij Goede Morgen Dick Scheringa. Nee, niet vanwege de bank of Robin de Veroveraar. Nee, in het programma kwam aan de orde hoe lilliputters in China een eigen  dorp hadden gebouwd. Dat was nodig, zo zei de verslaggever, “omdat de meeste Chinezen hen niet zien staan.” Ik heb het uitgeproest. Natuurlijk zien de Chinezen die lilliputters niet staan. Ze lopen ze omver.

Het was een prachtig voorbeeld van het verkeerde gebruik van standaardtaal. Journalisten maken zich er geregeld schuldig aan. Ze denken er niet bij na en daarin staan ze niet alleen. Ik kan me nog herinneren hoe staatssecretaris Simons van volksgezondheid lang geleden in het ziekenhuis van mijn woonplaats stelde dat een “gebroken been geen op zichzelf staande zaak is.”

Standaardtaal leidt er ook toe dat journalisten zonder blikken  of blozen het woord “vredesmissie” in de mond neemt voor een actie waarbij Nederlands piloten zes kinderen neermaaien. En we geven de schuld aan de Taliban maar wie haalde nou toch ook weer daadwerkelijk de trekker over? Nee, joepie, we doen  echt mee daar in de game die “Afghanistan” heet. Hoeveel levels nog te gaan? De strijd tegen het terrorisme heeft ons tot terrorist gemaakt. Uit standaardtaal komen standaardopvattingen voort en die blijven hangen totdat we er zelf het slachtoffer van worden.

Een standaardopvatting is ook dat politici en bestuurders de hele dag door bezig zijn hun zakken te vullen over de hoofden van het arme gepeupel heen. Die opvatting kun je dagelijks beluisteren zonder dat er ooit een bewijs bij komt kijken. Met dergelijk gedachtengoed op zak komen burgers dan vervolgens naar een inspraakavond die niet helemaal verloopt zoals zij hadden gedacht. Zij krijgen namelijk maar zeer ten dele of helemaal niet hun zin. Dan “lult de burgemeester uit zijn nek”of “bedriegt en liegt de wethouder” en van  tijd tot tijd worden  de bestuurders zelfs beschuldigd van corruptie en omkoping. Alles zonder het minste bewijs natuurlijk.

Het gaat om de emotie. Mensen moeten hun gevoelens kunnen tonen, is de hedendaagse opvatting. Dat doen ze dan ook voluit. Tijdens inspraakbijeenkomsten  kunnen de  emoties hoog oplopen. De insprekers en hun achterban moedigen elkaar aan in het gebruik van steeds beledigender termen en in sommige gevallen sluiten leden  van de raad zich daarbij aan. Zo ontstaat een sfeer van afkeer en zelfs vijandschap. Van de bestuurder of politicus wordt op zo’n moment het uiterste aan zelfbeheersing en tact gevraagd want hij of zij is ten slotte de professioneel.

Ik moest eraan denken toen ik vanorgen hoorde dat 70 procent van de burgemeesters en wethouders met bedreigingen en geweld te maken krijgen. Nu staan burgers nog al eens gauw klaar om de “beroepszakkenvullers” toe te roepen dat zij van Nederland een bananenrepubliek maken of liever: een bananenkoninkrijk. In werkelijkheid doen die burgers dat zelf op het moment dat zij overgaan tot geweld en bedreigingen. Wie denkt dat hij of zij een oorlog “vredesmissie” moet noemen, verruwt in het hoofd. Standaardtaal verhult, bedriegt en misleidt.

En ja, hoe meer standaardtaal, des te meer standaarddenken des te meer bananenkoninkrijk.

Tot terkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4965141/__Geweld_tegen_burgemeesters_neemt_toe__.html?p=22,1

www.webwereld.nl/…/computer-biedt-excuses-aan-als-gebruiker-vloekt.html

 

www.trouw.nl/…/Geweld_tegen_burgemeesters_neemt_toe.html

www.stand.nl/forum/showthread.php?p

www.nujij.nl/nederlandse-f-16-maakt-burgerdoden-in-afghanistan.6769882.lynkx

www.spitsnieuws.nl/…/dwergen_stichten_eigen_dorp.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s