Angela en de Turken

Lawrence
I’m an Englisman in Damascus

Ooit waren Duitsers en Turken grote bondgenoten. Ja zeker, in de Eerste Wereldoorlog trokken ze gezamenlijk op tegen Britten , Amerikanen, Fransen, Russen en…Arabieren. het verhaal  van Lawrence of Arabia spreekt boekdelen

Het heeft niet mogen baten. Angela Merkel is geen voorstander van de toelating van Turkije tot de EU. Begrijpelijk, met die toetreding krijgt Duitsland er een demografische concurrent van formaat bij.  Angela’s  bondgenoot, de FDP. kan  het niet schelen. Dat is slecht nieuws voor de EU maar goed nieuws voor Camille Eurlings en Geert Wilders. Beiden zijn fervent tegenstander van de toetreding. Misschien baalt Camille ervan dat de Turken niet beter hun best doen voor de Oriënt-Expres. Even zo goed zouden beide heren zich eens ernstig moeten afvragen wat het alternatief is.

Hoe dan ook, ook ik heb mijn twijfels en niet omdat ik niet van Turken of hun land zou houden. Ik heb wel andere bezwaren.  In de eerste plaats vind ik dat het bizarre conflict op Cyprus moet zijn opgelost voordat Turkije lid wordt. Je kunt je toch niet voorstellen dat drie leden van de Unie met elkaar kissebisen en de hersens inslaan vanwege een stukje grond? (Griekenland, Cyprus en Turkije). Tot voor een jaar of vijf was dat ook altijd het uitgangspunt bij toelating van nieuwe leden: terreitoriale kwesties moeten zijn opgelost. Met de toelating van, het door mij zeer beminde, Cyprus, is dat uitgangspunt belachelijkerwijze losgelaten.

Daarbij komt dat niet alleen territoriale twistpunten een probleem kunnen  vormen maar ook etnische. Die spelen in Turkije een rol en ook in een aantal bestaande lidstaten (Roemenië, Slowakije, Letland). Dat is al erg genoeg en een toelating van Turkije zou het etnische probleem alleen  maar versterken.  De Unie zou regelrecht betrokken raken bij de Koerdische aanspraken. Merci bien! 

En dan…waar eindigt het verhaal? Wat stelt de EU eigenlijk voor? Waarom heet ze “Europees”? Heeft dat predikaat te maken met de grenzen van een werelddeeel? Dat zou toetreding door Rusland bijvoorbeeld onmogelijk maken maar ook van Turkije! Gaat het om de waarden en normen? De gezamenlijke uitgangspunten die zo karakteristiek zijn voor het Europese denken? Dat is een veel mooiere gedachte maar Turkije is daaraan nog niet toe. Misschien willen de Turken wel helemaal niet aan de Europese waarden en normen. Ik zou dat niet erg vinden maar dan blijft een lidmaatschap van de EU buiten bereik voor hen.

De afgelopen jaren is de groei van de EU veel en veel te snel gegaan. Daardoor en daarvoor zijn principes overboord gezet en dat is een slechte ontwikkeling. Wie zijn eigen wortels verloochent, herkent zichzelf niet meer op een slechte dag. Het zal een goede dag moeten zijn waarop ik bereid ben om Turkije als lidstaat te accepteren. Van eeuwige uitsluiting wil ik niks weten. Dat laat ik aan Geert over. En Angela, ach die komt tot inkeer. Ze komt zelf uit een land dat tientallen jaren nergens aan mee mocht doen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

http://www.biosagenda.nl/film_lawrence-of-arabia_5117.html –

www.europa-nu.nl/9353000/1/…/vh9hce2h6wda

www.scholieren.com/werkstukken/26167

www.lokum.nl/turkije/…/vicieuze-cirkel-over-toetredingturkije

www.chrisaalberts.blogspot.com/…/nog-meer-europese-uitbreiding.html

www.eu.blog.nl

www.newropeans-magazine.org/content/…/86

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s