Ouwe sokken stoppen niet, de integratie ook niet

 

Vrijdagmorgen wandelde ik met mijn hondje achter twee moslima’s met hoofddoek. Aanvankelijk verstond ik ze niet en dacht ik dat zeabisch spraken maar dat pakte anders uit. Een vergissing is gauw gemaakt. Ze spraken wel degelijk Nederlands met een Arabisch accent en het ging ook nog ergens over. De één maakte héél duidelijk dat zij haar man  had verteld dat hij niet het recht had haar te slaan. De ander wist daarbij nog wel wat argumenten te bedeken. Kijk, dat is weer eens wat anders dan Truus en Bep die bij Appie over Silly Bang praten.

Het zijn die gesprekken die Geert steeds weer niet hoort. Als je flauw bent zou je denken dat hij teveel waterstofperoxyde in zijn oren heeft gegoten. Foutje bij het douchen. Maar ja, zoiets kun je toch eigenlijk niet meer zeggen, het is oude koek.

Ik vond het een prima voorbeeld van voortschrijdende integratie. Goed waarnemen wat er in de samenleving gaande is, is iets anders dan snuffelen met de onderbuik.

Aan goede waarneming ontbreekt het natuurlijk wel want anders zou het kabinet na twee jaar regeren  geen 21 commissie nodig hebben om te onderzoeken wat het moet doen.  Eén van de heetste aardappelen van deze tijd is werken na je vijenzestigste. De vraag is waarom dat zo’n probleem moet zijn. De eerste mense die zuizend jaar wordt, is al geboren. Niemand zal toch met droge ogen kunnen volhoeuden dat hij bereid is 935 jaar AOW voor een ander op te brengen?

Daar staat tegenover dat een goed waarnemer tot een heel andere oplossing zou komen. In de eerste plaats is natuurlijk bekend dat veel mensen het na hun pensionering nog drukker hebben dan voor die tijd. Ineens gaan ze werk doen dat ze leuk vinden. Waarom zou de maatschappij daarvan geen gebruik kunnen maken? Dat is een kwestie van organisatie, en dat kan allemaal bijvoorbeeld beginnen met een competentie-onderzoek bij iedereen op 64-jarige leeftijd.

Een tweede element is de beperking van de AOW. Die kan ziolangzamerhand als volksverzekering best gemist worden. Dat wil zeggen: er zijn veel mensen die eigenlijk zelf maar voor zo’n voorziening zouden moeten sparen. Wie bijvoorbeeld gedurende minimaal vijf jaar minstens € 8000,- per maand heeft verdiend, moet maar afzien van de AOW. Wie bovendien een renderend vermogen heeft van meer dan € 2.- miljoen, kan het ook best zonder AOW doen.  Wie een pensioenvoorziening heeft van € 6000,- per maand of meer, krijgt geen AOW  (voor echtparen e.d. € 4000,- per maand per persoon). Dat levert meer op dan je zou denken.

En dan…wie echt niet meer wil werken, die krijgt doodgewoon AOW en pensioen met 65 jaar. Wie nog wat door wil gaan, krijgt een salarisd inclusief een kleine bonus die wordt uitbetaald bij het ingaan van de AOW. Niet zo’n gek idee, lijkt me.   

Ouwe sokken stoppen niet, ze gaan door totdat de gaten niet meer op te vullen zijn. De integratie stopt al evenmin. Het is de kunst haar in de gaten te houden. En Geert? Die stopt ook niet, hij heeft een gat in de markt gevonden.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/weekblog/article2868987.ece/Verhoging_van_de_AOW-leeftijd_.html

www.extra.volkskrant.nl/…/AOW-leeftijd_hoger,_leven_minder

www.janmarijnissen.nl/…/de-vvd-en-de-nieuwe-apartheid

www.nu.nl/…/hamer-wil-keuzemogelijkheid-bij-hogere-aowleeftijd

 

3 reacties op “Ouwe sokken stoppen niet, de integratie ook niet

  1. jph schreef:

    deze doet het wel!

  2. […] blogs geschreven over integratie, om een paar voorbeelden te geven zie Joost Niemöller, Sargasso, Met Pels en Luis, Arne Mosselman, Erdebe, Blog of Reason, Stan de Jong, Lucaswashier.nl, Geencommentaar.nl en ga zo […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s