Een oogje in het zeil

Kortgeleden las k dat een dertienjarig in diaas meisje niet met een tien jaar oudere man mocht trouwen. Waarom eigenlijk niet? Als je 13 bent ligt de wereld voor je open. je weet nog van niets en dus kun je je heel spontaan in elk avontuur storten. Heel leerzaam. ik vind trouwens ook dat Nederlandse jongens en meisjes vanaf hun 12e jaar in militaire dienst moeten kunnen gaan en…uitgezonden moeten kunnen worden naar Afghanistan en andere vredesgebieden.

Weet iemand precies wanneer het laatse huwelijk van een dertienjarig meisje in Nederland werd gesloten? Ik ben het aan het nazoeken maar de grote vraag is natuurlijk waarom we dat met z’n allen onmogelijk hebben gemaakt. Als je nou een heel bijzonder meisje van 13 hebt, zou dat dan niet mogen trouwen? Bijvoorbeeld zo’n kind dat  niet begrijpt waarom er zo’n heisa over dat huwelijk wordt gemaakt. gewoon, je trouwt en hoppa, klaar is Kees (tenzij hij anders heet natuurlijk).

Puberteit is in de psychologie een  belangrijk begrip. Het wijst op de fase waarin kinderen hun kinderlijke gevoelsleven aan de ontwikkeling van het verstand waartoe de wereld hen brengt. De school levert, als het goed is, aan beide een belangrijke bijdrage al lijkt ze de laatste jaren vooral de verstandelijke helft van de zaak te kiezen. Puberteit heeft de neiging opgerekt te worden naarmate de samenleving ingewikkelder wordt. Wat dat betreft is er niet zoveel aan de hand aangezien mensen ook steeds ouder worden. De puberteit zal dus relatief gezien niet meer tijd in beslag gaan nemen dan vroeger.  Maar ja, pubertjes van deze tijd halen daardoor allemaal wel een record. in absolute zin moeten ze langer wachten dan hun voorgangers voordat ze handelingsbekwaam zijn. Ook mooi, hoor!  

Ik zou trouwen een  onderzoek rond pubertje Laura Dekker ook niet door zeeezeilers, pedagogen of ontwikkelingspsychologen laten doen. Zij zijn allemaal veel te bevooroordeeld en wetenschappers werken met modellen waaruit soms de meest merkwaardige resultaten voortkomen (vrouwen die tomatensoep lekker vinden, genieten meer van seks en zo). Ik hoorde van  de week een oud zeezeiler beweren dat je alleen maar vriendelijke mensen tegenkomt als je zeezeilt. Kijk, van  de uitstraling van een dertienjarige gup op de Stille Oceaan had hij klaarblijkelijk niet zoveel kaas gegeten.

Het probleem met de hedendaagse wetenschap is dat ze grote overeenkomsten vertoont met fundamentalistische geloofsbelevingen. Ze hanteert modellen die niet veranderen en als ze veranderen gebeurt dat te snel, zodat ze niet wetenschappelijk genoemd kunnen worden. Of te traag en daardoor ontstaat dan weer een bevestiging van  aloude aannames i  de wetenschap. De wetenschap barst namelijk van de aannames die dan  weer gebaseerd zijn op totaal verouderde modellen. Kortom, wie wil weten of een kind de taken van een volwassene aankan, doet er beter aan dat niet op wetenschappelijke wijze te onderzoeken. Hij of zij zal op een dwaalspoor terechtkomen.

Inderdaad, in de Middeleeuwen nog werden meisjes van 13 doodleuk uitgehuwelijkt hoewel ze veelal niet veel verder kwamen dan het eerstvolgende dorp. Daar bleef   het dan ook bij. Lang na de Midd eleeuwen kwam Marie-Antoinette kwam als niet veel ouderer prinses zonder enige begeleiding aan het Franse hof terecht. Hoewel de omgeving vreemd was, waren er vele oogjes in het zeil. En zelfs daarmee is het niet goed gegaan.

 Er was nog geen snelverkeer, geen terrorisme, geen globalisering, geen grootschalige migrantenstroom, geen onbekende buren, geen internet, geen banken en geen leesvaardigheid (De wereld werd een stuk gecompliceerder toe iedereen kon lezen en schrijven). Er was..de rust van het dorp en de onophoudelijke gelijkvormigheid van omn geving. Daardoor ook weinig stress.

Toen de wereld ingewikkelder werd, moesten mensen ineens 21 en soms zelfs 23 zijn om zelfstandig iets te mogen ondernemen. De tijd van verzorging van kinderen ontstond. kinderen waren meer dan kleine volwassenen geworden, ze waren kind. En zo hoort het ook want onze samenleving hebben we met z”n allen ebstempeld als veel te ingewikkeld voor kinderen. Daarom moeten ze eerst maar eens naar school gaan: dat is de wereld leren kennen in een min of meer beschermde omgeving. Die is van veel eblang voor een goede sociale ontwikkeling in een wereld waarin buren elkaar niet een smeer kennen.

En als je dan heel erg vergrijsd bent, dan word je weer kinds, zoals mijn oma van 103 die elke nacht met de maan praat. Misschien een gioede reden om haar eens alleen op ruimtevaart te laten gaan. Met de webcam kan ik altijd nog een  oogje in het zeil houden. Hoe ingewikkeld is dit alles.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

 

Service

www.iselinge.nl/Scholenplein/…/subpagin.htm

www.puberteit.startpagina.nl/

www.relatie.blog.nl/…/de-puberteit-van-de-oudere-vrouw

www.kinderspul.blog.nl/…/puberteit-heftiger-voor-meiden-dan-voor-jongens

www.wetboek.net/lexicon/meerderjarigheid.html

www.zoekadvocaat.be/…/handelingsbekwaamheid-rechtshandelingsbekwaamheid

www.lauradekker.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s