De gekken, dommen, idioten, arroganten en vergrijzing

Toen ik voor het eerst het woord “vergrijzing” hoorde, meende ik dat de mensheid over een grotere capaciteit aan hersencellen ging beschikken. Niets was minder waar.
” Vergrijzing”  bleek te slaan op het toenemend aantal ouderen in de samenleving en vooral de problemen die daaraan kleven want wij zijn  gewend geraakt te denken in termen van problemen: probleemjeugd, probleem van de vergrijzing, probleem van de globalisering en noem maar op. Die problemen nemen zo’n in gewikkelde vorm aan dat je pas echt deskundologisc h klinkt als je spreekt van problematiek. Dat staat symbool voor een onontwarbare kluwen van problemen waarover jij, als deskundoloog, natuurlijk als enige het volledige overzicht hebt. Je vermoeit je bij voorbaat wat dommige publiek niet met een explicatie van die kluwen. “Dat begrijpen de mensen toch niet”. 

Die gedachte dat andere mensen dom zijn is niet een kenmerk van deze tijd maar ze is wel allerwegen aanwezig. Zo kreeg ik nog maar kortgeleden te horen dat ik van het Catalaanse  nationalisme niets begreep maar dat het me ook niet te verwijten viel. Kortom: ik ben te dom om het te begrijpen. Zoiets zegt meer over degene  die het zegt dan over mij. In de afgelopen  63 jaar heb ik behoorlijk om me heen gekeken en nationalismen gezien achter het ijzeren gordijn, in Spanje, in Portugal, In  Griekenland, in Israël en de Palestijnse  gebieden, In Afghanistan en op Cyprus en zelfs in België, wat zeg ik, in Nederland! Steeds bleek de wortel ervan dezelfde te zijn: angst om overheerst te worden door een andere groep met andere culturele voorkeuren. Iedereen kan mij veel wijs maken  maar nationalisme komt voort uit angst en niet uit trots.

Het is natuurlijk heel vervelend om elke keer te moeten uitleggen aan mensen die zichzelf als de enige deskundoloog beschouwen, dat je zelf ook wel wat ervaring en inzichten hebt opgedaan. Maar goed, van tijd tot tijd, doen we dat dan maar.  Hetzelfde geldt binnen mijn eigen vakgebied waar een enkeling wel eens denkt dat ik na 30 jaar journalistiek , 4000 artikelen en 2000 columns denkt dat ik nog het niveau heb van een stagiair. Tja, senioriteit valt niet altijd gemakkelijk te accepteren.

Wat nog meer stoort is het gemak waarmee ‘andersdenkenden” worden aangeduid als “gek”, “debiel”, “arrogant”, “dom”, “fascist”, “idioot” of nog erger “vergrijsd”. Natuurlijk is er een lange, menselijke historie van  gekverklaringen van andersdenkenden. Zo hadden zowel de Sovjet Unie als Hitler Duitsland een uitgebreid netwerk van psychiatrische inrichtingen voor mensen die zich niet aan de dominante (waar heb ik dt woord meer gehoord?)  opvattingen hielden.

In dat verband was het opvallend dat een zangeres uit Zweeds Lapland tijdens het liet internationaal moest uitleggen dat Lappen “ook moderne mensen zijn” en geen rendiermelkers. Waarom is het zo belangrijk om een ‘modern mens” te zijn? heb je anders geen recht van leven meer? Ik vind die eenzijdige kijk op samenleving en leven eigenlijk veel beangstigender dan een rendiermelkende Lap. Nee, ik ben  bang dat we nog ver afstaan van de door mij geconstrueerde betekenis van de vergrijzing. En toch hebben we dat nodig voor we met z’n allen de mist ingaan.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.weordpress.com

Service

www.intelligentietest.nl/artikelen.html?…hersenmassa

www.nujij.nl/wordt-nederland-dommer.4566772.lynkx

www.depers.nl/sport/…/Usain-je-bent-gek.html

www.christendom.blog.nl/cartoon/2009/…/je-bent-gek

www.geenstijl.nl/…/en_wie_nu_niet_bbqdt_is_gek.html

www.geneeskundestudent.nl/…/Co-schap-psychiatrie-wie-is-hier-gek.html

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s