Tijd, muziek en onkwetsbaarheid

Time management is in onze samenleving een veel gehoorde uitdrukking en naast netwerken is het zo ongeveer het belangrijkste wat ondernemers en belangrijke mensen elders doen. Timemanagement is een manier om te kijken of je in dezelfde tijd nog net iets meer kunt doen dan je had gedacht. Of dat gunstig is of niet, is nog de vraag.

Timemanagement kan ook inhouden dat je meer tijd vor jezelf overhoudt, tijd om te ontspannen en de gedachten te verzetten. Dat kan natuurlijk nooit kwaad. Tegelijkertijd verbaas ik me over de gedachten van onze landelijke bestuurders die als belangrijkste oplossding voor haast alles kiezen voor meer geld en tijd. Toen  ik nog een educatieve uitgeverij bestuurde, werden me die oplossingen nooit in dank afgenomen. Ik moest “creatieve” oplossingen zoeken.

Vanmorgen las, en niet “lees”,  ik een verbijsterend verhaal over een maatregele van het Ministerie van Onderwijs (OC en W). Volgens staatssecretaris Dijksma moeten de schooldagen voor kinderen langer worden om meer tijd te kunnen besteden aan taal en rekenen. Alsof een langere tijdsduur gaat leiden tot betere resultaten. Iedere leraar weet dat tussen beide geen onvermijdelijk causaal verband ligt.

Goede resultaten bereik je in de eerste plaats door de juiste stof op het juiste moment en op de juiste manier aan te bieden. Langdurig aanbieden van lesstof kan precies averechts werken. Wie een oplossing zoekt voor de gebrekkige taalbeheersing en rekenvaardigheid van Nederlanders, ja het is een ramp, zou in de eerste plaats naar de emethode moeten kijken. in de tweede plaats is het van belang om het hele curriculum van de basisschool onder handen te nemen.

Verlenging van lestijd leidt ongetwijfeld tot grotere vermoeidheid onder de leerlingen en vermoeidheid kan  niet de basis zijn van goede resultaten. Beter zou het zijn het anatal uren computergeneuzel terug te dringen en in  plaats daarvan taal, rekenen en creatieve vaklken aan te bieden. Als kinderen de basiskennis van de computer hebben, zullen zij met voldoende taal- en rekenvaardigheid en cratieve instelling zich heel snel meester kunnen maken van alle geheimen van het apparaat.

Een aanwijzing in die richting geeft oner meer een onderzoek van de Universiteit van Frankfurt a/M op het gebied van “zingen”.  Kinderen die veel en goed leren zingen, ontwikkelen zich sneller en beter dan andere.  Laat Sharon Dijksma daar maar eens naar kijken. Hoewel…echt politieke punten zal het wel weer niet opleveren. De meeste politici staren zich nu eenmaal het liefste blind op alles wat het meest voor de hand liggend is en zijn angstig voor alles dat afwijkend is. In dat opzicht onderscheiden zij zich niet van de gemiddelde burger. Dat kan ook niet want wie zich teveel onderscheidt, wordt niet gekozen.

Misschien moeten politici en bestuurders meer tijd gaan inruimen voor werkelijke verdieping in de human factor. Ze zouden zich eens wat minder moeten laten leiden door de meer dan bespottelijke rapporten en modellen die uit handen van overgewaardeerde organisaties als de WRR en het SCP komen. Voor een politicus zou een studie psychologie verplicht gesteld moeten worden.

Les 1 was gisteravond op tv te zien in de vorm van de Crankshaw Redemption. Daar maakt de hoofdpersoon duidelijk hoe belangrijk het is om innerlijk eigenaar te zijn van grote hoeveelheden muziek. Ik zeg het hem na. Muziek in je innerlijk maakt onkwetsbaar.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.teije.nl/2002/scan/2206_ne.htm

www.nrcboeken.nl/…/nu-eens-niet-autobiografisch

www.triodus.nl/pedagogen/thema/zingen.htm 

www.moorsmagazine.com/…/zingen.html

www.healthylives.nl/…/Zingen-is-goed-voor-je-gezondheid-en-werkt-tegen-stress

www.gezondgenoeg.nl/wordpress/?p=96

www.mindz.com/…/blog/…/Zingen_is_gezond_?…

 

Eén reactie op “Tijd, muziek en onkwetsbaarheid

  1. Sytze Vliegen schreef:

    Je krijgt wel veel hits op deze manier…

    Kleinzielig logje trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s