Afslag 13

Vorige maand hebben we nieuwe achterburen gekregen. Ze zijn zo van tienhoog achterstandswijk onze buurt in komen glijden. Als ze niet zo godsgruwelijk platspraken, zou je ze dagelijks bij ons in huis kunnen verstaan. Schreeuwen en gillen tegen elkaar, kinderen die even hard terugkrijsen als hun ousders en veel gesnauw. Echt een hele vooruitgang dus.

Nu heb ik niets tegen mensen in achterstandsbuurten maar ik stoor me erw el aan als ze met hun grove, ongeciviliseerde gedrag mijn dagelijks leven gaan bepalen, althans voor een groot deel. ik weet het, niet iedereen uit zulke buurten gedraagt zich zo maar onbehouwenheid viert er nog wel eens hoogtij. Het hoort een beetje bij de cultuur. Alels bij elkaar maakt het goed duidelijk waarom het nioet zo’n goed idee is om culturen zo maar lukraak door elkaar te gooien. Zeker, ik kan  begrip krijgen voor mijjn nieuwe  achterburen maar er blijft als een paal boven water staan dat ik liever iemand anders had gezien, iemand bij wie ik me meer thuis voelde.

Het heeft allemaal te maken met afslag 13 bij het bepalen van de partijkoers. De grote partijen van Nederland zweren over het algemeen bij gemengde wijken en dat heeft echt iets kinderlijks. Om te beginnen moeten ze mij maar eens aanwijzen waar dit soort experimenten in de wereld uit zichzelf tot goede resultaten heeft geleid. Ik ken éém redelijk geelaagd voorbeeld: Paramaribo maar daar heeft de overheid zich er niet ingrijpend mee bemoeit. En zelfs daar is het niet allemaal koek en ei.

Het geloof in  de poitieve uitwerking van de gemengde wijk is volgens mij het product van een modellenbureau met de luiken dicht dat bemand wordt door mensen die met genoegen terugdenken aan hun goede conacten met kinderen van allerlei afkomst  op de lagere school.Ja het is lang geleden.  Ze zijn daarbij vergeten dat de belangen die volwassenen kennen daarbij geen rol speelden, hoewel de verhoudingen ook wel eens uit de hand konden lopen. Modellen dus waarbij de cijfers kloppen en de menselijke emotie is weggepoetst. Kortom: het SCP.

Het is een soort geloof dat gemengde wijken zullen leiden tot betere onderlinge verhoudingen. De praktijk is vrijwel altijd anders. In Joegoslavië sloegen mensen die elkaars “beste buren”waren  geworden elkaar de hersens in zodra het crisis werd. Niet alleen in Joegoslavië ;iep het op die manier uit de hand maar bijvoorbeeld ook in Kenia, China, Nigeria en België. Integratie als beleid is tot mislukking gedoemd.

De oorzaak ervan ligt voor de hand. Integratie is een individuele, persoonlijke keuze. E en keuze die jezelf maakt en die meestal in eerste instatie ook betrekking heeft op heel nadrukkelijk geselecteerde personen van de andere cultuur. Integratie begint domweg bij vriendschap. Die vriendschap strekt zich niet epr definitie uit over de hele culturele groep waartoe iemand behoort maar het kan wel eens lukken.  

Het geloof dat gemengde wijken vanzelf tot integratie leiden, heeft tot op heden niets dan ellende opgeleverd. Veel inwoners van mengwijken storen zich aan hete gedrag van mensen van een andere cultuur. Die ergernis neemt omgekeerd evenredig toe met het inkomen. mensen met een laag inkomen hebben veelal hun hele sociale netwerk in de directe omgeving liggen. Als dat wordt verstoord door andere culturen, groeit het chagrijn. Dat is winst voor de PVV.

Integratie begint met een stevig gevoel van zelfvertrouwen. Pas vanuit die positie zijn mensen bereid contacten te leggen met andere culturen. Dat betekent dat een fors zelfbewustzijn de basis kan zijn van integratie en dat is een pleidooi voor gesegregeerde wijken en buurten, wijken en buurten waarin steeds een gelijkluidende cultuur dominant is. Vanuit ‘eigen huis” contacten leggen en bruggen slaan, daarin schuilt het gehem van afslag 7, die van het geluk. 

Het geloof  in de integratie vanuit gemengde wijken vindt zijn wortels vermoedelijk in de manier waarop de Nazi’s hun ghetto’s inrichtten. Dat is jammer want het gaat niet om de slechte invloed van de ghetto’s op zich maar om de gedachte die erachter zit. Daar zou eens wat meer naar gekeken moeten worden.  Afslag 13, een heilloze weg.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.vkblog.nl/…/Het_idee_van_%5C’gemengde_wijken%5C’_is_failliet

www.vkblog.nl/…/Zorg_voor_goede_wijken_of_ze_nou_gemengd_zijn_of_niet

www.dag.nl/…/scp-gemengde-wijk-integratie-208815

www.dag.nl/…/kans-schizofrenie-gemengde-wijken-111576

www.community.enormo.nl/blog/…/allochtonen-kopen-huizen

www.joitskehulsebosch.nl/?p=23

www.extra.volkskrant.nl/…/De_glazen_springplank_van_de_juf

www.wp.digischool.nl/…/niet-in-eigen-wijk-naar-school

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s