Neo-revolutie

Zo’n  zwerftocht door europa is uitermate leerzaam. Onderweg ben ik zóveel verschillende mensen tegengekomen, dat ik mijzelf nog beter ben gaan begrijpen. Hoewel:  het is gewoon onbegrijpelijk.

Maar niet alleen mijzelf. Om de haverklap meende ik in één van mijn medetoeristen iemand te herkennen die ik al dacht te kennen en plotseling brak er nieuw licht door. Soms prachtig, soms sneu.  

Hoe dan ookm wie veel onderweg is, krijgt ook bewijzen en voorbeelden op een schaaltje aangereikt en zo ben ik gaan begrijpen waar socialisten en liberalen allebei de mist ingaan. Of liever: in zijn gegaan want het is een proces uit het verleden.

Laten we met de liberalen beginnen want die waren er het eerst. Niet dat het ei daardoor mooier is geworden maar toch. Liberalen verwachten alles van de vrijheid van de individu met als “maatschappelijk verantwoord ondernemen” als mooiste slogan van de periode na de Sovjet Unie. Alsof een mens iets anders zou mogen doebn dan maatschappelijk verantwoord ondernemen! Deden die banken dat ook die onbetaalbare hypotheken aan armoedzaaiers uitdeelden? Ondernemen hoort altijd maatschappelijk verantwoord te zijn. Maar goed.

De individu. Nou, ik heb er de laatste weken talloze voorbeelden van gezien wat er gebeurt als je alles aan de individu overlaat. Godsgruwelijke overschrijdingen van de snelheidsbeperkingen, links en rechts inhalen, eventueel over de vluchstrook of door de berm (!) , dermate schofterig asociaal weven  door de verkeersstromen heen dat de files helemaal spontaan ontstaan. Achter het stuur laat de individu zijn ware gezicht zien.

Nu hebben de liberalen van de VVD daar een foefje op gevonden. Zij hebben de vrijheid verbonden met verantwoordelijkheid. Dat haal je de koekoek! De vraag is alleen wie van de twee het in het uiterste geval steeds opnieuw wint.

De socialisten zijn weer op een anedere manier de bocht uit gevlogen. Tientallen jaren hebben zij de mond vol gehad over de verheffing van het volk. Daarbij hebben zij de weg van de minste weerstand gekozen en vooral gezorgd voor volle portemonnees. Portemonnees die mensen in staat stellen in de meest asociale en krankzinnige automodellen rond te racen, anderen van de weg te blazen en ondertussen voortdurend ruzie te maken over een hele reeks van wissewasjes. Van de mentale verheffing van het volk is geen bal terechtgekomen.

Die verheffing krijg je ook niet voor elkaar door mensen onderwijs te geven. Er is zelfonderzoek, zelfkritiek en de groei naar inzicht voor nodig. Daarbij mag je niet belemmerd worden door nepbeelden van racemonsters, kapsels of trends. Verheffing krijg je ook niet voor elkaar door mensen een nepmondigheid aan te praten die ze wel een grote mond geeft maar geen vaardigheid in de discussie. Mondigheid begint met discussie.

Nog is Holland niet verloren natuurlijk maar echt, er zijn koerswijzigingen en nieuwe inzichten nodig. Om te beginnen zou het goed zijn als de dames en heren van de partijtoppen eens echt op reis gingen. Op reis, dat is iets anders dan met een zonnebril in de hand in de zerlfgenoegzaamheid van een  luxe-badplaats te verblijven. Dat geeft een vertekend beeld, het is tijd voor een nieuwe revolutie. Een neo-revolutie, een raar woord eigenlijk. Een retro-revolutie, kan dat ook?

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.wereldeenheid.nl/vrijheid.htm

http://bit.ly/nojx7

http://www.youtube.com/watch?v=Ovl8ip3steM

http://www.kloosterkerk.nl/?page=activiteit&id=9

www.elsevier.nl/…/Wil-de-PvdA-het-volk-nog-wel-verheffen.htm

www.beemster.pvda.nl/download.do/id/320025726/cd/true

Morgen op deze site: afslag 13

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s