Europese mensen (8)

De A7 ten zuiden van Lyon is een absolute crime. Ik ben vastbesloten die weg in de zomermnaanden nooit meer te volgen. in totaal (heen- en terwugweg)  heb ik er 24 keer in de file gestaan wat me alles bij elkaar 7 uur reistijd heeft gekost. Ik heb  er meer kilometers stilgestaan dan gereden.  Dat zal me niet gebeuren als ik een binnendoorweg neem. Meer kilometers maar wel rijden, meer bezine maar geen tol. Desnoods achter een hooiwagen. Lange autoritten vind ik heerlijk, lang stilstaan staat me tegen. Ik krijg er hooikoorts van.

Een reis door Europa brengt je ertoe mensen met elkaar te vergelijken maar daar ga ik niet aan beginnen. Ik wil wel wat ckliché s wegnemen. Spamjaarden zijn niet allmaal bruisende, uitgelaten minaars en Fransen zij bij lange na niet allemaal chagrijnen. In een grillrestaurant bij Lyon staat mij een allercharmanst meisje te woord. In het Frans, dat heb je in Frankrijk.  Zij toont zich n og charmanter dan de Rhone die zich nabij Lyon door het schitterende landschap kronkelt

Bovendien geniet ik tijdens heen- en terugreis van het Franse landschap en de wijnstreken met hun bekende namen. Ik realiseer me ook dat ik vlak langs de oostgrenzen van Gallië reis, door Elzas Lotharingen, niet al te ver van Straatsburg. Achter de heuvels ligt weer een heel aneder land met een weer iets andere nuance van het leven. Dat is iets dat ik overigens van de rechtse twitteraars niet meer mag doen: nuanceren. Ik lees het net. Mannen als Bert Brussen houden er niet van. Ik heb  me voorgenomen in zijn richting niet meer te nuanceren.

Goed, is het niet opmerkelijk dat er in de omgeving van metz geen enkele Quiche Lorraine te krijgen is? Ik wod bijna verwijtend aangekeken alsof ik denk dat ze daar provinciaal zijn! Ik zou niet durven. Die geldverslindede tweede Europee hoofdstad, Straatsburg, ligt op steenworpafstand. Wie zou van provincialisme durven spreken of van chauvinisne? 

Daarvan getuigt trouwens ook niet het Village Catalan in Zuid-Frankrijk nabij de Spaanse grens. Daar is een schitterende voorziening anagelegd in de vorm vn een dorpje, met winkels, hotel, restaurants en aparte toiletten (die naar goed Frans gebruik natuurlijk kapot zijn). Nergens in Europa heb ik zo’n sfeervolle pauzefaciliteit  langs de snelweg ontdekt als hier.

Chauvinistisch kun je dat niet noemen al ligt de villkage wel in Frans-Catalaans gebied. Puur chauvinisme en nationalisme vind je wel in België waar je vanuit Luik in noordelijke richting rijdens ineens wordt geconfromnteerd met een meer dan levensgroot bord “VLAANDEREN”. Daaronder staat dan beschreven dat het om de provincie Limburg gaat (die de Belgen indertijd nog voor de helft van ons hebben gejat).

Over een snelweg die haast niemand gebruikt maar die het Vlaamse zelfbewustzijn aardig opkrikt, rijden we naar het westen. Pas in de omgeving van Antwerpen begint duidelijk te worden waarvoor snelwegen dienen. Even zo goed, de maaltijd in de omgeving van Luik was voorstreffelijk en waarschijnlijk te danken aan de “gekende” Vlaamse  kokshand.

Hazeldonk, Nederland, wat duut het dan nog lang voor je thuis bent. Hoe dichter bij huis, des te langer elke kilometer.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.stormfront.org/forum/showthread.php?p.

www.libertarian.nl/…/het-europese-model-aflevering-ii-de-‘grote-sprong-voorwaarts’-van-europees-nationalisme

www.ripadvisor.com/Hotel_Review-g1055984-d1192441-Reviews-Le_Village_Catalan-Vernet_Les_Bains_Languedoc_Roussi

www.nl.franceguide.com/Quiche-Lorraine.html’

www.nieuwsblad.be/…/index20080911DMF11092008

..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s