Europese mensen (7)

Freddie Mercury en Montserrat Caballe zongen samen het volkslied van de koniging van Catalonië “Barcelona”. Deze keer zijn we één keer op audiéntie geweest want je moet niet elke keer hetzelfde doen. We bezochten de prachtige steden Girona, Tarragona en de leuke plaatsjes San Pere de Ribes en Vilafranca de Penedes, Gava en Montblanc, het stadje Sitges en de afbraakstad Viladecans. De laatste is echt een afknapper als je in alle andere genoemde plaatsen bent geweest. Aan Figueires en Cadeques kwamen we niet toe maar wel aan het villadorp Olivella. 

Barcelona wordt omgeven door een gordel waarbij de A10 van Amsterdam verbleekt als een fietspad op zondagmorgen. De drukte is er bijna de hele dag overweldigend behalve middenin de nacht, zoals ik bij binnenkomst in Spanje merkte. Er zijn twee rondwegen die met alle afslagen samen voor de nieuwkomer een onoverzichtelijke slangenkuil vormen. Pas later ontdekte ik dat de maniere van af- en aanvoer van en naar de stad helem,aal niet zo gek is georganiseerd. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van parallelwegen die altijd de kans bieden om weer op de rondweg terug te keren.

EDeze keer geen verplichte nummers zoals Park Grüell, Sagrada Familia of één van de bouwwerken van Gaudí. Gewoon een bezoek aan de stad, nieuwe straatjes en een poging om het Picassomuseum te bezoeken. gezien de lange rij toeristen voor de deur laten we dat toch maar voor wat het is. Op naar café Zürich, tussen Plaza Catalunya en de befaamde Rambla maar…niet voordat we een bezoek hebben gebracht aan de Bocqueria, één van de drukst bezochte permanente markten van de stad.  Bij Zürich is het goed mensen kijken maar deze keer lukt dat nog beter op het Plaza Real dat mij sterk doet denken aan het Plaza Major van Salamanca.

Op dit plein groept een stel zwervers/bedelaars samen dat behoorlijk ruzie loopt te maken ov er iets dat mij  ontgaat. Tactisch terugtrekkende bewegingen en dreigende naderingen horen erbij. Magere haantjes in gevecht. Op een goed moment komt een oudere dame met een plastic zak  in haar hand het plein op. Zij loopt in de richting van een prullenmand maar één van de zwervers neemt haar die zak uit handen. Hij maakt een soort laatste selectie.

Zwervers hebben het in  de Catalaanse hoofdstad lang niet allemaal slecht. Sommigend worden door een  luxe auto afgezet bij de plek waar ze hun werk moeten doen. Geen sprake van dakloosheid maar in plaats daarvan juist een schitterend dak boven het hoofd en een zwembad in  de tuin (wat in  Catalonië weer geen uitzondering is). En ja, voor ik het vergeet, natuurlijk zijn er ook nog al wat zwervers en bedelaars die het aanzienlijk minder hebben. In deze jaren van groeiende werkloosheid neemt hun aantal toe.  Over de bedelaars van Barvelona wordt wel gezegd dat zij “zorgvuldig verwaarloosde kinderen” tonen aan het publiek.  Er is sprake van een soort bedelaarsmafia waarbij hele families zich verrijken door zielig ogende mensen de straat op te sturen.  Begrijp me goed: er zijn ook ec ht arme bedelaars bij maar zelfs een beenloze kan geëxploiteerd worden door de familie. 

Barcelona heeft jarenlang gekampt met een overmatige rioolgeur en die is nog steeds niet helemaal verdwenen. De aanleg van een goed riool in deze omgeving is uiterst lastig. Toch lijkt de stank deze zomer wat minder dan in voorgaande jaren. Hare doorluchtigheid van Catalonië is aan de beterende hand.

Barcelona, stad van privéklinieken en achterstandsbuurten, buurten die geen rol spelen in de sightseeing tours in open bus. Stad van metroverbindingen, hoeren en kunstenaars op de Rambla. Niet te vergeten van ontelbare historische straatjes en smalle steegjes. Ze is schitterend maar ze worsdt nog mooier in  combinatie met haar tegenpool: MontSeny, het enorme natuurgebied dat zich uitstrekt tussen Barcelona en de stad Vic, richting Girona.

Daar vind ik de rust die de stad me niet kan bieden en soms zijn er ook geniale oplossingen, zoals die éne parkeergarage voor alle inwoners van het dorpje MontSeny, een garage waar overdag de bezoekende toeristen hun auto kunnen  parkeren terwijl er ’s avonds plaats is voor de auto’s van alle dorpelingen. Een oplossing die ook Nederland van tijd tot tijd zou sieren.

Toeristen komen gelukkig maar weinig naar Montseny, anders zou een  idioot van een projectontwikkelaar de boel al weer hebben verpeest met pretparken en andere humbug. Ik hoop dat de massa’s er wegblijven.

Catalonië, plek van verstikkende drukte maar ook on-Spaanse rust en stilte, Misschien is het te begrijpen dat menige pensionado hier neerstrijkt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.het-andere-spanje.nl/dorp.cfm?dorp

www.dezwerver.nl/…/wandelkaart__montseny_parc_natural__editorial_alpina/

www.sophustravel-groepsreizen.nl/…/culinaire-reizen

www.themepark.nl/spotlight/dolfg.html

www.hotelsa.com/nl/boqueria-markt

www.trouw.nl/…/Bedelaars_van_Barcelona_eten_vorstelijke_restjes.html

www.take-a-trip.eu/nl/reisverhaal/10

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s