Europese mensen (4)

Verwarring ligt overal op de loer. Vanuit Barcelona verder naar het zuiden van Spanje ligt het dorpje “Montserrat” maar behalve de naam houdt het geen enkel verband met de Serra Montserrat bij Barcelona. Wie niet oplet, kan even zo goed toch bedrogen uitkomen. Minstens zo verwarrend is de naam van een stadje dat, geregekend vanaf Tarragona, wat verder landinwaarts ligt”: Montblanc.

Dit stadje is aangewezen al;s het voorbeeld van echte catalaanse authenticiteit en hetzelfde geldt voor de omgeving. En inderdaad: wie rond de muren van het stadje rijdt, kan zich zonder enige moeite de dagen van El Cid voorstellen. De Middeleeuwse vormgeving, de vaandels, de natuurstenen muren en  gebouwen, het is inderdaad authentiek. Voor een nederlander valt op dat er geen  grachten rondom het stadje zijn. Dat zou ook geen  zin hebben want in de zsomer is alles hier stof en zand. De enige rivier in deze streek die water bevat, is de Ebro, veel water.

We waren gegrepen door de gedachte een authentiek Catalaans stadje te bezoeken en reden nietsv ermoedend door de poort naarbinnen. Een korte wandeling nar het stadsplein met zijn prachtige historische gebowuen was de volgende etappe. Tot onze verbijstering bleek het hele plein in bezit te zijn genoemen door mensen die nog jonger waren dan wijzelf en die kwamen luisteren naar een reeks van popgroepen. Een groot podium domineerde het hele plein zodat sommige authentieke gebouwen niet eens meer terug te vinden waren.

Na een korte wandeling door het stadshart waarbij we geen enkel tafeltje of stoeltje onbezet vonden, kwamen we terecht in een “buitenwijk”. Ook daar galmde de Catalaanse popmuziek door de straten, die overigens heel aardig experimenteel klonk.  Typisch Catalaanse composities en instrumenten waren vermengd met algemene popprincipes. In het naastgeklegen resturantje vinden we een vrije tafel en een stevige maaltijd met een authentiek Catalaanse lamsbout. Deze heeft niet de malsheid waaraan onze decadente westerse samenleving zo verslingerd is en smelt al helemaal niet op de tong, niet eens onder de Catalaanse zon. ‘

Een leuke ervaring is hetw el al valt de herrie van het popconcert behoorlijk tegen. Daarbij wordt me langzaamaan duidelijk dat het eigenlijk helemaal niet om de muziek gaat. Veel jongeren zijn daar wel op af  gekomen maar de organisatoren hebben iets heel anders in ’t zin. Uit allerlei spandoeken blijkt het te gaan om een manifestatie voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Ja, dat kun je natuurlijk nergens beter doen dan in zo’n authentiek stadje. Twee keer jammer eigenlijk maar ja , ik had het kunnen wetern: alles is politiek.

Op weg terug naar huis is het smoorheet,  rond de 35 graden al wordt die temperatuur getemperd door  een frisse wind. Zeker niet de wind van de Catalaanse nationalisten. Nee, ik laat me niet in verwarring brengen: de frisheid van de wind hangt af van de windrichting.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.volkskrant.nl/…/Streven_Catalaanse_nationalisten_tendeert_naar_breuk_met_Spanje

www.trouw.nl/…/Catalaanse_nationalisten__En_nu_de_andere_thema_s.html

www.soleatus.nl/…/spanje/catalonie/sitges.aspx

www.blogcatalog.com/blogs/barcelonablognlwww.kerygma.be/2009

www.nieuwsblad.typepad.com/…/groeten_aan_de_blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s