Europese mensen (3)

 

Bij mijn aankomst in Spanje viel de temperatuur alleszins mee maar dat veranderde al in de loop van de eerste dagen. De zon liet zich per dag ongeveer twee graden meer gelden.  Juist in die periode brchten we ons tweede bezoek aan Montserrat, een buitenmodel rotsformatie ten noordwesten van Barcelona waarvan de naam door dyslectici ook wel als Monsterrat   wordt geschreven. Op de rotsformatie is een dorpje rond een heiligdom van de Zwarte Madonna (Maria Magdalena) ontstaan. Zij was geen hoer maar doodeenvoudig de echtgenote van Jezus. Dat is eeuwenlang door de vulgaat (RK Bijbel) ontkend maar het is wel zo. Je mag in de kerk wel haar handje vasthouden.  

Het is een prachtig centrum in een schitterende omngevig  waar je heerlijk in de bossen kunt wandelen met verrassende vergezichten. Bovendien zijn er exclusieve winkels met (dure) lekkernijen zoals heel speciale Turon (Spaanse kerstsnoeperij van marsepein maar vrijwel overal het hele jaar verkrijgbaar, op Montserrat hebben ze heel exquise soorten tege exquise prijzen. Hetzelfde geldt voor de heel verschillende drankjes die allemaal heel regionaal van achtergrond zijn maar met de nodig mondaine uitstraling worden aangbodenh. Ook de heren van God moeten zich houden aan de bespottelijke regel dat ze alleen Catalaanse souvenirs mogen verkopen.  

Montserrat kent ook een  treintje waarmee je helemaal naar de grotere stad aan de voet van de berg kunt en nog veel verder naarboven dan wij zijn geweest.  Natuurlijk ben ik niet met het treintje gegaan maar gewoon met de eigen auto. Dat is een prachtige tocht langs bochtige bergwegen die zo breed zijn dat je je zo nu en dan op het parcours van Zamdvoort weaant. Sommige medeweggebruikers hebben dat idee ook en gedragen zich ernaar.  Ja, Spanjaarden zijn net zo dyslectisch als het om verkeersborden gaat als Nederlanders maar ze zijn beter in overdrijven. 

Naast het treintje is er natuurlijk altijd de bus, ik bedoel de touringcar. Montserrat is ingericht op de bestorming door legioenen bussen maar op de dag dat wij er waren, bleven ze uit. Was dat afspraak? Ik weet het niet. Loshangende bezoekers waren er wel en ook rijen die het zwarte handje wilden vasthouden maar bussen…nee die hebben we weinig gezien. Geklukkig mar want temidden van  zoveel voortsloffende   vakantieslaven, voel ik me altijd heel ongelukkig.

Bovenop de b erg kun je ook voortreffelijk eten want  kaerkgang is altijd goed samengegaan met de versterking van de innerlijke mens. In tegenstelling tot Amsterdam mag je hier wel staande eten en drinken. (welke idioot heeft die Amsterdamse regel toch ooit bedacht?). Ook hier rekken de bezoekers het terras naar eigen inzicht op, net als in de Nederlandse hoofdstad, maar niemand maakt zich er druk om. Spanjaarden maken zich niet zo druk zolang ze maar lawaai mogen  maken. Daarom ga ik ook niet met de auto naar Barcelona. ik zou er gestoord worden van het getoeter. 

Montserrat beantwoordt wel aan haar doelstelling. Aan de ene kant kun je er al het goede van de aarde krijge en van de hemel, er is rust, speciaal ook voor de ouwetjes, maar ook cultuur. Eenmaal gelaafd kun je veilig weer naar beneden  en dat hebben we dan ook maar na een uurtje of twee gedaan. Bij terugkomst met de voetjes op de gewone aarde was het even zoeken naar de juiste route langs Barcelona. De bebording blijft meer een obstakel vormen dan een hulpmiddel of gids.

En thuis wachtte het zwembad, de eerste duik, hoewel pas toen bleek dat het bandje uit mijn zwembroek was verdwenen en ik dus een nieuwe moest kopen. Het werd nog ene hele klus om iets te vinden dat past bij een 63-jarige maar ik heb er één met het opdchrift “speedy”. Dat is toch niet gek voor mijn leeftijd. 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politiians.wordpress.com

just-enjoy-the-music.blogspot.com/…/1-barcelona-freddie-mercury-en.html

www.nexus-climbing.blogspot.com/…/second-attempt.html

www.vkblog.nl/…/Montserrat,_Catalu%F1a

www.seti2.nl/index_bestanden/Magdalena.htm

mariamagdalena.web-log.nl/mariamagdalena/…zwarte_madonna/index.html

www.animamundi.be/…/Cultus%20van%20de%20Zwarte%20Madonna.html

www.terugnaardebron.com/forum/…/index.php?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s