Europese mensen (2)

Zolals ik in mijn vorige column al beschreef zijn er vele overeenkomsten tussen Europese mensen. Hoewel Nederlanders bijvoorbeeld de naam hebben altijd op hun voordeel uit te zijn, kunnen andere Eurtopeanen er ook wat van. Bij het tankstation van Bettembourg in Luxemburg was er echt een ophoping van vele nationaliteiten vanwege de goedkope benzine. In het ergste geval leidt dat tot files op de openbare weg. 

Dat neemt niet weg dat er ook veel verschillen zijn. Dat Fransen Frans spreken  is niet het ergste, dat Belgen geen eigen taal hebben is veel erger want ze maken er ruzie over. Ja, vanwege de taalgrens kun je het zelfs oneens zijn over de aanpak van criminelen in je land. Veel erger wordt het nog als je in Spanje bent. Daar willen Cataloniërs bijvoorbeeld onafhankelijk zijn van Spanje maar ze willen  wel lid zijn van de EU en de euro willen ze ook. In Catalaanse souvenirwinkels mogen ze alleen maar Catalaanse souvenirs verkopen en een  fatsoenlijke whisky is er niet te krijgen. Daarvoor moet je dan weer naar de Franse supermaerktketen Carrefour. Onafhankelijk!

Die onafhankelijke Catalanen doen overigens gelukkig bijster weinig aan stierengevechten. Aan de andere kant delen ze met de andere Spanjaarden de achterlijke opvatting dat honden niet in een restaurant of hotel mogen komen. Soms willen ze die dieren niet eens op een terras hebben. Wel in de eigen huiskamer natuurlijk. De geachtengang is absurd en irritant. Maar ja, wat wil je in een land waar jaarlijks nog altijd stieren worden afgeslacht omdat een deel van de mensen ze als speelgoed ziet? 

Dagenlang hebben er huilerige artikelen in de kranten gestaan over een man die door een stier in de straten van Pamplona was gedood tijdens de jaarlijkse psychoneurose waarbij stieren door de straten worden gejaagd en jonge mannen ervoor wegrennen. Ik zou die stier haast een lintje willen geven maar hij xal wel op de “plancha” beland zijn.  Zo’n man heeft toch haast gekregen waar hij om vroeg? Nee, het stierenvechten en -spelen is in mijn ogen een bewijs van barbaarsheid onder, op zijn  minst, een deel van de bevolking. Ik las trouwens net vandaag dat stierenvechters “zonder bloed” hun kunsten in de VS gaan vertonen. Beter maar niet best. Dieren zijn geen speelgoed.

In Frankrijk zijjn  de opvattingen over dieren al weer een stuk beter. Daar was de hond bij het eerste de bete grillrestaurant (bij Lyon) meer dan welkom om de maaltijd bij te wonen.  Voor mij  was een ander groot verschil dat ik de mensen ineens echt verstond omdat ik Frans nu eenmaal beter versta dan Spaans. Maar…dat gaat veranderen.

Een ander verschil was de bewegwijzering. De bebording in Spanje is een absolute ramp. Vooral rond Barcelona lijken  ze de borden vooral te hebben opgehangen voor iedereen die de weg al weet. Gelukkig hebben we Tommy en de mobiele telefoon om de juiste weg te vinden bij de hand gehad. En dan, ja er is zelfs een boek dat ermee begint “Spaanse Spoken”, Spqanjaarden leven bij de gratie van het geluid. Ze maken de godganse dag door rotherrie. Als het ergens stil is, zetten ze helikopters van  de Guardia Civil in om de streekbewoners gerust te stellen: de wererld bestaat nog. Lawaai is de belangrijkste karakteristiek van de Spanjaard, veel belangrijker dan zijn of haar veronderstelde erotische vermogens. In dat opzicht winnen ze zeker van de Fransen en misschien zelfs van Italianen en Grieken. Zeker, er zijn verschillen in nze “Joods-Christelijke” Unie.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.superkrediet.be/…/video-dode-bij-stierenloop-in-de-straten-van-pamplona-2009

www.manoeuvre.be/actua/…/dode-pamplona

www.travel.blog.nl/…/dode-bij-stierenrennen-pamplona

vakantie-en-toerisme.webindex.nl/…/10601644-dode-bij-stierenrennen-pamplona.html

www.weblogs.nos.nl/…/zomercolumn-herrie-in-spanje

www.nederlanderincolombia.blogspot.com/…/het-recht-op-lawaai.html

5 reacties op “Europese mensen (2)

 1. Jo schreef:

  Kaj, in Catalunya is stierenvechten verboden. Ik vraag me werkelijk af welke kranten jij leest. De denigrerende schrijven over het catalaanse volk vanwege het feit dat jouw vlooienbaal niet naar binnen mag in een resteaurant slaat nergens op.

 2. Kaj Elhorst schreef:

  Aan het plaza d’Espana in Barcelona staat een levengrote arena die inderdaad wordt omgebouwd tot winkelcentrum en zoals gezegd doet de overheid niet meer mee aan de mensonterende vertoning. Dat neemt niet weg dat het bloed van tijd tot tijd kruipt waasr het niet gaan kan. De informatie over stierenvechtene heb ik niet uit de krant maar van Catalanen zelf, een enkeling die zelf toegaf er enthousiast bezoek aan te hebben gebracht. Maar ja, er zijn ook nog hondengevechten in Nederland dus wat dat betreft. De benadering in heel Spanje van honden is echt beneden peil en verandert zodra je de Pyreneeén in noordelijke richting bent overgestoken. Dit verhaal gaat over verschillen hè, het is geen VVV-praatje van de Catalaanse regering. Het nationalisme in Catalonië kent echt absurde kanten die allemaal gebaseerd zijn op oud zeer uit de Francotijd.

 3. Jo schreef:

  Kaj wat jij ‘oud zeer noemt’ hebben wij ook nog steeds in de vorm van de 2e wereld oorlog. Alleen hier is de dictatuur pas ergens in de jaren 80 echt veranderd in een democratie. Absurde vormen? Trots zou ik het noemen. Iets dat wij in Nederland te weinig kennen.

 4. Kaj Elhorst schreef:

  Ik heb niets met de Tweede Wereldoorlog.

 5. Kaj Elhorst schreef:

  En ik heb ook geen hekel aan Duitsers. Ik kom uit een grensstreek waar Duitsers altijd buren zijn geweest, op vijf jaar na.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s