Kommer speelt mooi weer

 

Ik tref mijn goede vriend Kommer Sybenga ein delijk weer eens, deze keer helemaal acherin zijn tuin onder een grote kastanjeboom. “Deze mag blijven staan. Hij is niet ziek”, zegt hij trots. “Maar ja, hoe kan het ook anders, hè? Het ding heeft hier de ruimte. Ik heb  geen partytent nodig.”

Buiten de kastanjeboom is het bijna veertig graden op dit uur van de dag. Friesland schroeit weg maar niet volgens Kommer. “Friesland schroeit pas weg als de Limbabwaanse ziekte hier komt”, zegt hij zuur. Die Limburgers met witte kuiven die de vrijheid van de rechtgeaarde Fries bedreigen.” Kommer windt zich zó op dat hij mij nog niet eens een zitplaats of een drinkje heeft aangeboden. Hij merkt het en slaat woest met zijn vuist opp tafel: “Het lijkt potverdomme wel of ik ook al zo’n witkuifstamboek word”, zegt hij driftig. “Wat wil je drinken?”

Veel keus heeft Kommer niet maar er dis deze keer geen Beren burg. “Nee, daar is het deze Fries zelfs te warm voor”, zegt hij. “Hoe wel ik het ’s avonds nog wel wil doen met een paar blokjes ijs.” Uit een koeler haalt hij een magnum tevoorschijn. “Heidsieckje”, glimlacht hij achteloos. Ik sla het niet af ookal is de kleur roze.  Hij schenkt een flinke “fluit” in.

“Kijk eens”, gaat hij verder. “Van mij mag je je eigen kop zo uitbleken als je wilt maar zeur dan niet over het hoofddoekje van een ander. Ik heb  al jong geleerd dat niemand er “gek” of asociaal uitziet zolang hij of zij z’n klederdracht eert.” Het is een karakteristieke woordenstroom van Kommer die op mij neerdaalt en er is nauwelijks te onderbreken valt  maar nu zie ik toch even kans. “Maar die club waar je het over hebt is toch karakteristiek voor het neo-liberalisme”, probeer ik.  Met een klap zet Kommer het “Heidsieckje” terug in de koeler. “Jongeman”, begint hij, “neem van mij aan dat er geen neoliberalisme bestaat. Ben ik een “oud-liberaal? Flauwekul! Er zijn liberalen, conservatieven en fascisten. De laatsten hebben een schuilnaam gekozen en die heet “neoliberaal”. Met liberalisme heeft het allemaal niets te maken. Libealisme gaat over vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid, over initiatief nemen en  open staan voor het nieuwe. De club waar we het nu over hebben wil, desnoods met geweld, alleen maar behouden wat we hebben.”

Plotseling staat hij op en ik krijg de indruk dat hij onder invloed van Heidsieckjes zich geroepen is gaan voelen om te zingen maar nee.. “Maar dan die anderen partijen, die alsmaar op hem ziotten te schelden”, roept hij woedend. “Dat is pas helemaal om gek te worden. Het doet me denken aan de mensen aan deze landweg.”

Omdat ik de vergelijking niet helemaal snap neem ik zwijgend een slok “Heidsieckje”. “Kijk eens, wat een mooie tuin”, zegt Kommer terwijl hij met een breed gebaar om zich heen wijst. “Ik vind hem mooi maar ik weet niet of alle passanten er zo over denken en daar zit he de kneep..”Met één  teug leegt hij zijn  Heidsieckje. “Stel je nu eens voor met een duidelijk hoorbare stem. “Stel je nu eens voor dat op een goeie dag mijn buurman zijn  tuin inricht op een manier die ik afgrijselijk vind, smaakloos dus. Stel je ook voor dat alle passanten die tuin van de buurman bewonderen en er zelfs een prijs aan toe kennen.” Ik knik,tot zover kan ik hem begrijpen.

“Ik kan dan op twee manieren reageren”, gaat Kommer verder. “Ik kan de tuin van mijn  buurman afkraken, stijlloos noemen en ik kan zelfs zijn bloemen vertrappen. Ik zal me daarmee niet populairder maken.” Ik knik instemmend. “Ik kan ook nadenken en zien of ik zijn tuin qua pracht kan  overtreffen. Dat zou ik doen, misschien houd ik er echt wel een prachttuin van over. Ik laat vooral die lelijke planten van de buurman geen wortel schieten in mijn tuin.”  Hij gaat weer zitten en schenkt zichzelf een nieuwe fluit vol, de mijne schenkt hij bij terwijl hij zegt:”Nog vragen?” Ik doe het zwijgen ertoe. Het lijtkt mij duidelijk genoeg en kijk tevreden rond. In zo’n tuin wordt mooi weer echt een spel.

Tot sterkte,’

Kaj Elhorst

Htttp://4politicians.wordpress.com

www.nujij.nl/premier-tegenstrijdige-boodschap.5828480.lynkx

www.pvv.nl/index.php?option=com

www.stand.nl/forum/showthread.php?t=57594

www.sargasso.nl/archief/…/uitgelekt-pvv-campagneposters-2011

www.dagelijksestandaard.nl/…/vvd-maak-gehakt-van-de-pvv/

www.bbrussen.nl/…/heel-almere-stemde-voor-pvv-tijdens-eu-verkiezingen

www.maghreb.nl/…/allochtonen-in-gesprek-met-pvv-stemmers

www.soggen.nl/?p=437

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s