Thriller

Zojuist heb ik een column geschreven voor het tijdschrift Sociaal Totaal onder de titel “Thriller”. Degenen die het dagelijkse nieuws goed volgen, zullen begruijpen hoe ik vandaag op die titel kwam. Dat wil overigens niet zeggen dat het tegenwoordig gemakkelijk is om het dagelijkse nieuws te volgen. Je weet niet meer wat he geloven moet. Betaalde kranten, huisaanhuisbladen, gratis kranten, publieke omroep, conmerciéle omroep, internet, twitter, facebook, blogs, het tettert allemaal tegen  je aan en de één weet nog beter hoe de zaken in elkaar zitten dan de ander. Hoewel…soms kun je je daar lelijk in vergissen. Zo hoorde ik vanmorgen op het RTL journaal dat over een paar jaar in Almere 350.000 inwoners zijn. Hoe weten ze dat? Ze vermelddden er niet bij dat het de plannen van sommige organisaties zijn. Dat is misleiding, fatalisme, het is nu al een feit zonder welke discussie dan ook. Zo moet dat wel overkomen op de kijker.

De media zijn losgeslagen en vooral de kranten lijden verlies. Om daarin wat verandering te brengen is aan het begin van het jaar de C ommissie Brinkman in het leven geroepen. Ik had er al weinig fiducie in en dat blijkt nu terecht te zijn. Het rapport gonst van een absoluut gebrek aan inspiratie en voorstellingsvermogen/ annex visie.

Wie een nieuwe route wil uitstippelen voor de media moet beginnen bij de bron: de journalist. Die staat centraal in het hele systeem. Het gaat om de professionaliteit van de journalist temidden van alle amtateuristische nieuwsgaring. Het werk van de journal;ist moet als toetesteen dienen voor alle geruchten en roddels die in de wereld de ronde doen. dat betekent dat de journalist met goed doorwrochte en gecheckte stukken moet komen. Het daarbij gehanteerde medium doet er niet toe. Dat internetet zaken als twitter daarin een belangrijke rol spelen, laat zich raden

De krant op internet behoort te rusten op abonnementen en dan ook meteen een interactieve service aan te bieden. De krant in gedrukte vorm kan blijven voortbestaan als voortbrengsel van het product op internet. Sommige mensen vinden het nu eenmaal nog altijd leuk om de kran op de WC te lezen (Ja, volgens onderzoek is dat de meest gebruikte leeskamer voor de krant) . Niet de krant zal overleven maar wel het verschijnsel nieuwsmedium. De vorm doet er niet toe en belasting hoort bij vrije nieuwsgaringniet thuis. Uberhaupt niet, belastingmaatregelen mogen de pers niet belemmeren.

De Commissie maakte een aloude denkfout en verklaarde de advertentie tot  belangrijkste zuil van de media terwijl die in werkelijkheid wordt gevormd door professionaliteit en inzet van journalisten. Nu was de samenstelling van de Commissie brinkman van meet af aan vrij zwak, niet dan oude, weinig flexibele vastgeroeste mediagoeroes met aan het hoofd een blok beton aan het been. Als onze cultuur het daarvan moet hebben, dan wacht ik de Islamisering van Nederland met vertrouwen af.  

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

 

Service

www.youtube.com/watch?v=AtyJbIOZjS8

www.zie.nl/videos/…thriller…/m1dzcbmfj7id

http://www.nrc.nl/binnenland/article2283966.ece/Woede_over_internetheffing_leidt_aandacht_af_van_inhoud_mediarapport 

www.nu.nl/…/commissie-brinkman-presenteert-adviesrapport-pers.html

www.elsevier.nl/…/Commissie-Brinkman-pleit-voor-heffing-op-internet.htm

www.blogonline.blog.nl/tag/commissie-brinkman

www.mediajournaal.nl/…/npo-baas-rapport-commissie-brinkman-is-een-paracetamolletje.html

www.schaduw.wordpress.com/…/luxzenburg-org­™/

www.mediaminds.fm/…/mediaminds-7-commissie-brinkman-en-oranje-docu

2 reacties op “Thriller

  1. Bart Brouwers schreef:

    Als een van die “vrij zwak, niet dan oude, weinig flexibele vastgeroeste mediagoeroes” voel ik bijzonder vereerd met alle aandacht op dit weblog. Ik vraag me echter af of je werkelijk het rapport hebt gelezen. Immers: de journalist(iek) was van a tot z de basis voor het rapport en het platform waarvoor die journalist werkt is in het hele stuk ondergeschikt gemaakt aan de inhoud van diens boodschap. Kortom: we zijn het grosso modo eens, hoewel ik me blijf verbazen waarom je dat dan op deze manier opschrijft.

  2. Kaj Elhorst schreef:

    Er staan zoveel krnkzinnigheden in dat ik je haast niet kan geloven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s