Die Winter is vergangen

 

Gisteravond kwam het goede nieuws dat de partij van Philip de Winter flinke deuken heeft opgelopen. Daar staat tegenover dat een aantal andere rechtse bollen in Vlamingenland wel goede resultaten boekten. Altijd jammer. Haast niet meer verrassend was het verlies van de Sociaaldemocratie. Eigenlijk ook wel een beetje karakteristiek voor deze tijd.

Deze tijd waarin alles vanzelfsprekend lijkt te zijn waarvoor soms eeuwenlang is gevochten. Wat zou je nog doen om daaraan kracht te geven? Het is er al en kan altijd luxer en meer comfortabel. Crisis of niet, niets is belangrijker dan de verzorging van je huid, dat wat je beschermt tegen invloeden van buiten. Dat doe je desnoods door er sperma op te smeren (zie eerder blog)

Is het iemand wel eens opgevallen hoe verschrikkelijk Europeanen bezig zijn zich weerbaar te maken tegen alles wat van buiten komt? Het lijkt wel of we allemaal een soort autonome Noord-Koreaatjes geworden zijn: jeugdige uitstraling, verzorging van de huid, korte lontjes, ov erdreven aandacht voor hygiëne en overgieten met lekkere luchtjes zodat niemand ook maar zelfs zal kunnen ruiken wie we werkelijk zijn. “Islands in the stream”.

Het is natuurlijk helemaal geen wonder dat al die eilandjes kiezsen voor de “Partij Voor de Vrijheid voor je eige”.   Wie “foor se eige” kiest, wil er liever zo min mogelijk anderen bij hebben. Die partij had ook kunnen heten “Partij voor de Individualisering”.

Maar er is natuurlijk meer. In het algemeen kun je zeggen dat vooral liberalen en socialisten te vaag zijn geworden omdat ze het allebei iedereen naar het zin willen maken. Omdat het niet kan, blijft er alleen een harde kern van getrouwen over. Nu kun je bij de pakken neer gaan zitten maar je kunt ook je historische taak weer oppakken. Voor de PvdA zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen dat ze zich helemaal richt op typische PvdA standpunten: absolute gelijkheid voor iedereen die door arbeid zijn brood verdient, ongeacht …etc…etc. Maar kies daar dan ook voor en laat je niet verleiden tot compromissen waar je eigenlijk niet achter kunt staan. Weg met dat holle pragmatisme! Dat leidt er alleen maar toe dat straks niemand meer weet waar je voor staat en dat je je begeeft op bedenkelijke paden.

Voor de VVD betekent het: liberalen eruit of de conservatieven. Eén van tweeën. Conservatieve liberalen bestaan niet en het omgekeerde al evenmin. Liberalen kiezen voor een Europees kader, conservatieven kiezen voor het buurthuis.

Als de PvdA kiest voor een sterke Europese unie, moet ze dat duidelijk laten doorklinken. Tegelijkertijd zal ze rekening moeten houden met de behoefte van iedereen om geborgenheid te vinden in de directe omgeving. Biologen weten al lang dat mensen niet kunnen samenwerken in groepen die groter zijn dan ongeveer 25 personen. Daarna begint de loyaliteit te verminderen.

Een sociaaldemocratisch Europa zou zich dus moeten richten op een stevig Europees kader waarin de kleine gemeenschap haar cultuur en tradities ten volle tot bloei kan brengen. Geen dwingende wetten maar wel veel respect en integratie. Dat internationalisme en de bijbehorende saamhorigheid zijn begrippen, termen en doeslstellingen die opklinken uit de haast vergeten socialistische traditie.

En…wees niet bang voor de nederlaag. Doe geen dingen om maar te winnen want het zal geen winst opleveren. De kiezer doorziet het gedoe niet maar voelt zich er niet prettig bij omdat het lijkt op gedraai. In feite zou het de voormannen en -vrouwen van de PvdA niet moeten kunnen schelen of zij winnen of verliezen, zolang zij hun boodschap maar helder kunnen uitdragen.

En…ga nooit meer een landelijke regering aan met de liberalen. Dat paarse gedoe leidt tot duisternis in politiek Nederland. Dat geldt trouwens andersom ook: VVD, nooit meer een bondgenootschap op kabinetsniveau met sociaaldemocraten. beloof me dat nu plechtig want dat soort “gesmeer” is de dood van de democratie.

Democratie leeft bij de tegenstellingen, duidelijk afgebakende grenzen die scherp op het netvlies achterblijven van de geínteresseerde kiezer. En als het aan mij ligt dan schopt Rutte die hele Leon de Winter en zijn zogenaamde conservatieve liberalen het nest uit. Laat ze maar overlopen naar de PVV tot ze daar ook worden uitgekotst.

Zwevende kiezers. Die bestaan niet. Links is de rode baan van de socialisten, rechts de blauwe baan van de liberalen en in het midden het blanco van de kiezer die ziet dat er iets te kiezen valt. Dat is geen zweven maar leven.

Phiip de Winter valt in zijn eigen zwaard en zo zal het met Wilders ook gaan. Uiteindelijk blijft er een morrend groepje ter grootte van de SGP over en ook dat is goed voor de democratie. Voorwaarts, die Winter is vergangen! 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

 

Service

www.pvda.nl

www.vvd.nl

www.pvv.nl

www.studietips.leidenuniv.nl/keuzeinf.html

www.citaten.net/search.asp?quote=kiezen

www.zoekenvindenkiezen.nl

www.laughmoancry.web-log.nl/anghtown/2008/09/kan-nie-kiezen.html

www.businessbyart.com/blog/bedelaars-mogen-niet-kiezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s