Rotpubers

Je laat je bolide ergens staan met de sleutels in het contactslot en de volgende ochtend: foetsie. Of tenminste, de auto is er wel maar de benzine is op. Blijkt er een stel pubers mee aan het racen te zijn geweest op de wegen rond de stad. Zestien en zeventien, jongetje wilde indruk maken op meisje. Ja, wat pubers al niet doen om een vrijpartij te regelen.  

Waarom ook  niet? Die auto stond er en het meisje was mooi. Wat je voor hetv grijpen hebt, moet je niet laten gaan, zo is dat! Pubers vinden de wereld min of meer kant en klaar. Ze hebben nog nergens iets voor hoeven doen want alles werd ze altijd aangedragen op een presnteerblaadje. Nou ja, behalve die krantenwijk dan want daar word je wel moe van.

Pubers accepteren de wereld zoals die is en hebben niet het idee dat ze ooit anders is geweest. Auto’s, quick food, seks by the snacknbar, het hoort er allemaal bij en …het moet ook vooral zo blijven. Laat niemand iets aan dat heerlijke wereldje veranderen, ook al is ze nog zo shit. Het is wel de shit-wereld van de pubers, inclusief de dikke etterpuisten.

De puberteit is een onwezenlijk tijdperk voor elk mens. Gevoel en verstand worden brokje bij beetje bij elkaar gepast totdat ze in elkaar klikken als legoblokjes. Tenminste, zo hoort het te  gaan. Bij Geert Wilders en mij is dat niet goed gegaan en het werkt bij ons allebei heel anders uit. Dat wel. Maar kloppen doet het niet.

Die gekke Wilders is ineens helemaal blij dat de scholieren massaal op zijn  partij hebben gestemd. Hij is zo verschrikkelijk dom dat hij niet begrijpt waarom ze PVV hebben gestemd. Scholiere stemmen namelijk altijd in meerderheid zo rechts mogelijk. In de verwarrende strijd van gevoel en verstand grijpen ze zich vast aan het laatste strohalmpje dat ze nog hebben: de wereld zoals ze die bij hun geboorte hebben gevonden. Vanzelfsprekend keren ze zich tegen iedereen die daarop inbreuk lijkt te willen maken. Dat is geen politiek bewustzijn maar ontwikkelingspsychologie.

In de tijd toen ik nog op het gymnasium zat, stende de scholieren altijd in meerderheid VVD, lang haar of niet. Rechtser was er niet in die tijd behalve de SGP maar daarvan hadden we geen kaas gegeten. Nee, de winst die Wilders denkt te hebben binnengehaald is de vrucht van politiek onbenul en ze gaat zich over een paar jaar wreken. Hij kan nu al uitrekenen wat zo ongeveer het verlies zal zijn. Zodra gevoel en verstand enigszins in harmonie zijn, komt het sociale gevoel boven en dan stemmen ze bijna allemaal wat anders, iets waar een ander ook wat heeft. En als Wilders dan politiek nog bestaat, zal hij héél rechts moeten gaan rijden om weer hetzelfde resultaat te behalen, onder de scholieren wel te verstaan.

Droefenis is wat je van dit verhaal mag verwachten want het sociale gevoel ontbreekt ook bij de PVV-stemmers als ze groot zijn geworden. Dat betekent dat gevoel en verstand niet harmonisch samengaan. Er is geen greintje ruimte voor sociaal gevoel.  Ja Geert, het zijn en blijven rotpubers.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Analyse

Geert Wilders mag dan wel glimlachen, hij weet dat hij zich vergist. De PVV heeft helemaal geen stemmenwinst geboekt. 15 procent ten opzichte van een opkomstpercentage van 40 procent is 6 procent en dat leidt tot 9 zetels in de Tweede Kamer. Bekend cijfer?

Van de PVV is echt de hele achterban komen opdagen terwijl dat bij CDA, PvdA en zelfs de VVD niet het geval was. Ik reken er op dat de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen het al minder goed gaat doen. Ondanks alle inspanning heeft haar achterban zich niet versterkt.

Een uitgebreide analyse volgt binnenkort.

www.cda.nl

www.pvda.nl

www.vvd.nl

www.pvv.nl

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s