Europa wordt wedergeboren

Geboorteplaats van Aphrodite op Cyprus
Geboorteplaats van Aphrodite op Cyprus

Pinksteren is het vandaag. Het feest van de wedergeboorte en het valt me dit jaar op dat we maar twee dagen later de verkiezingen voor de EU hebben. De wedergeborenen gaan stemmen. Daar moet wel iets moois uit komen.

Iets moois, dat is wat mij betreft vooral een hoge opkomst en veel stemmen voor de pro-Europa partijen. Wie nadenkt, weet dat Europa de toekomst is en dat zal ook een groot Europa zijn want sommigen trekken de grenzen wel heel scherp. Zo zou Europa ophouden bij de Bosporus, Dardanellen en de Oeral. Dat zegt de Bos-Atlas die stamt uit de negentiende eeuw en die basis vormt voor de angst voor het Oosten zoals die doorklinkt in de boeken van Tolkien. In het oosten lag het rijk van de verschrikking.

Met hardnekkigheid houden mannen als Eurlings en Van Baalen vast aan die kaart. De Europese Unie mag de grenzen van het oude Europa niet overschrijden. Waarom eigenlijk niet? Europa heeft een geschiedenis van grensoverschrijdend handelen: Alexander de Grote, de Romeinen, Marco Polo , de kruistochten, de ontdekingsreizigers en ga zo nog maar even door. Jules Verne kon niets mooiers bedenken dan inn  80 dagen de hele aarde rond te gaan.

Nee, Nederlanders moeten niet ineens zo allergisch voor denkbeeldige grenzen zijn. De Europese Unie deelt Rusland en Turkijke niet in tweeën. Behalve een geografische definitie kan de Europese Unie ook een idee, zijn een set van gedachten over de manier waarop de wereld in elkaar hoort te zitten. Een wereld van innovatie, open horizons, de drang naar vrede en samenwerking en naar communicatie over de taalbarrières heen. Aan zo’n Unie kunnen Turkije en Rusland heel goed deelnemen.  

Maar eerst moeten de Europeanen zelf weten war Euopa eigenlijk is, hoe het er van binnen uitziet. We moeten de goede en slechte kenmerken van onze mede-Europeanen leren kennen. Behalve door Geert Mak wordt daar in Nederland verbijsterend weinig aan gedaan. Regering noch politieke partijen hebben er belangstelling voor en de media volgen  dat spoor. Nee, we blijven liever sabbelen op de voordelen van de euro. Na, die vallen ebst wel tegen en dus…zijn de mensen teuge.

De presentatie van de Europese Unie in Nederland beantwoordt voledig aan de smalle horizon die veel Nederlanders er op na houden. Daarmee houden zij de blik liever gericht op eigen buurt en wijk en keren zij Europa de rug toe. Het is hard nodig dat politieke partijen  gaan werken  aan een andere houding: waardering en respect voor de eigen leefomgeving en een open blik op het grotere geheel.

Mooie, leuke en aantrekkelijke verhalen op internet, film, tv en in boeken over de mensen in de lidsteten. Hun gezichten, woningen, eetgewoonten, dansen, muziek. Zonder dat alles zal Europa een dood kreng blijven. Laat een vrachtwagen chauffeur zijn verhaal doen over zijn tochten van Rotterdam tot de Zwarte Zee. Sponsor die verhalen als politicus. Dan wordt Europa herboren en gaat het leven.

En heel knorrig hoor ik bestuurlijk Nederland al weer zuchten. “tJa, het lijkt mooi, maar wat levert het op?” En zij trekken voort aan een dood paard dat Europa heet. Europa valt of staat met de persoonlijke kennismaking, nog beter: de ontmoeting. Wij individuen zijn Europa, wir sind das Volk!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

 

Service

http://news.google.nl/news?hl=nl&q=Europese+verkiezingen&lr=lang_nl&um=1&ie=UTF-8&ei=RHwiStX7OcK1-AbDm-TCCQ&sa=X&oi=news_group&resnum=1&ct=title

http://www.elsevier.nl/web/Artikel.htm?contentid=235625

http://www.haaksbergen.tctubantia.nl/422841/pvda_de_straat_op_voor_europese_verkiezingen

http://www.nu.nl/verkiezingen-eu—nieuws/1971812/sophie-in-t-veld-beste-webpoliticus.html

www.uheefthetvoorhetzeggen.nl

www.drachtenwiljemeemaken.nl/ErwinK/blog/467/

www.pvdlende.dds.nl/2009/04/stemwijzer-voor-de-europese.html 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s