Maatschappelijke stage en de immigratie

Van tijd tot tijd krijg je de humor haast in handen geduwd, of je het nu wil of niet. Dat kan wel eens vervelend zijn want ik ben zó vaak leuk dat ik ook wel eens denk: laat me nu eens serieus blijven. Gisteravond kwam mij weer iets ter ore dat mijn lachspieren tot ver over de gebruikelijke rekgrens deed aanspannen. Wij hebben een staatssecretaris die jongeren een maatschappelijke stage wil laten lopen in de supermarkt. Na de glansrol van alcohol in de supermarktverkoop komt nu de maatschappelijke stage in handen van één van de meest commerciële branches  van Nederland. De volgende stap wordt waarschijnlijk de autodealer of de makelaar.

Het argument van de staatssecretaris is dat de jongeren in de supermarkt zich kunnen verdiepen in gezonde voeding. Ze krijgen als het ware een functie als smaakbuddy aangeboden. Is het niet fantastisch? Als stage mag je de hele dag aan de chips en de chocola zitten als je er maar van leert dat beide producten niet gezond zijn. En dat in je puberteit. Ik bedoel, ze verkopen in die supermarkten toch geen clearasil? Dat is namelijk hard nodig bij zo’n maatschappelijk verantwoorde stage.

Volgens mij was de maatschappelijke stage bedoeld om jongeren te laten ervaren hoe leuk het is om iets voor een ander te doen. Het had een sterke, sociale component. Dat heeft dus helemala niets te maken met kennismaking met gezond voedsel. Of gaan die kinderen straks gezonde ontbijtjes maken voor tandenloze ouwetjes in de verzorgingsflat? In dat geval begint zo’n maatschappelijke stage weer een beetje in de richting te komen.

Ik snap het probleem van de staatssecretaris natuurlijk best. Ze kan onvoldoende stageplekken vinden voor jongeren in de zorg. Dat is onbegrijpelijk als je ziet hoe goed het systeem in Duitsland werkt. Onze politici kijken altijd zo graag naar ervaringen in het buitenland. Laten ze daar dan eens kennis van nemen. Misschien hebben ze er iets aan. En, als het helemaal niet lukt, dan wil ik het kabinet hier nog wel een heel ander idee aan de hand doen.

Het lijkt mij ontzettend leerzaam als onze jongeren piraatje gaan spelen voor de kust van Somalië.  Het mes snijdt aan heel veel verschillende kanten. We laten onze jongeren zwaarbewapend grote schepen uit het westen overvallen waar zij vervolgens de buit ophalen. Deze overhandigen zij aan de bewoners van het het zeeroversnest maar daarmee is de taak nog niet voorbij. Tijdes hun verblijf aan land verjagen zij de vertegenwoordigers van de krijgsheren die de opbrengst van piraterij weer komen afjatten van de vissers. Zo leren ze omgaan met het idee vredesmissie en doen ze nog iets voor de arme sloebers daar ook.

Het voordeel is dat die arme bevolking zich niet meer aan piraterij hoeft over te geven, niet meer berecht hoeft te worden in Nederland en dus ook geen pogingen meer zal doen hier een verblijfsvergunning te krijgen. Ondertussen lauweren we “onze jongens en meisjes” in Somalië vanwege hun prachtige opbouwwerk. Misschien lukt het ze wel om die krijgsheren te verslaan. Die krijgen immers geen inkomsten meer. Dat er wat van onze jeugd sneuvelt in Somalië moeten we op de koop toe nemen. Ze hebben er prachtig werk gedaan, kennisgemaakt met gratis diensten voor een ander en opofferingsgezindheid getoond. En…er komen geen Somalische piraten meer naar Nederland die uit zijn op een verblijfsvergunning. Wat wil je nog meer?

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

http://www.vaoz.com/images/pirates_3_sparrow_sound_30164.jpg

www.dag.nl/binnenland/maatschappelijke-stage-supermarkt-gekraakt-265675

www.dekleinekunstenaar.be/content/thema-piraten-stage-juf-kathleen-klas-juf-annita-k3a  

 

www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/…/2009/…/0518_1500_piraten_rechtszaak.xml

www.salicornia.nl/?p=66

https://www.blogcatalog.com/blogs/rat-in-het-binnenhof/posts/tag/maatschappelijke%20stage 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s