Kinderlifestyle en het rode conservatisme

 

Vanmiddag bij de lunch ontdekte ik tot mijn schrik een foldertje van “Kiek”, een winkel in mijn woonplaats waar kinderkleding wordt verkocht. Naar eigen zeggen heeft deze winkel de leukste “kinderlifestyle” in de aanbieding.

Kinderlifestyle? Ik had wel eens gehoord dat er zoiets bestond maar ik word er ook maar zelden mee geconfronteerd. Bladerend door de folder kreeg weer eens een schitterend overzicht van de “kinderlifestyle”. Ik begreep het al gauw. “Kinderlifestyle” is bedoeld om kinderen er zo vroeg mogelijk net zo uit te laten zien als hun ouders. Stoere overhemden maar dan met een olifantje in de verkeerde kleur voor de jongens en sexy jurkjes voor meisjes die de seks alleen nog maar kennen van het onverwachte moment dat ze bij hun ouders de slaapkamer binnenkomen. Het ontbrak er nog maar aan dat er voor de jongetjes en meisje sniet ook al een puttertje of ander golfaccessoire werd bijgeleverd. Als “gratis” cadeau of zo. Ik dacht trouwens dat cadeaus altijd gratis waren maar in de marketingwereld is dat niet zo. Je kunt ook een cadeau krijgen waarvoor je moet betalent. Nou, laat maar.

Mijn gedachten gingen naar lang vervlogen tijden en ineens zag ik de jongetjes en  meisjes van paticiërsfamilies uit de achttiende eeuw, compleet met  bepoederde pruikjes. De jongemeisjes liepen in die tijd zelfs al in kleine crinolines. Nee, van op straat spelen was in die tijd geen sprake. Wel van kinderlifestyle, die overigens vooral de lifestyle van de ouderen weerspiegelde en nu opnieuw weerspiegelt. Wat zielig! Ik dacht dat ontwikkelings- en kinderpsychologen er in de loop van de jaren toch wel in geslaagd waren duidelijk te maken dat kinderen wezenlijk anders zijn dan volwassenen maar nee hoor. “Leuke” kinderlifsestyle! “Wat ziet ze er al uit als een dametje, he`?” Je hoort het de ouders met hun van truttigheid druipende stemmen eruit gooien. Kinderen horen er niet uit te zien als een dametje maar als en poetslap, maar goed, wie aan kinderlifestyle doet heeft dat nog niet zo goed door.

De truttigheid van de kinderlifestyle  heeft alles te maken met de crisis en met pogingen om het hele leven weer te verpakken in vastomlijnde kadertjes die begrijpelijk, herkenbaar en controleerbaar zijn. En zie…die neiging komen we ook al jaren tegen in de politiek. Ze uit zich vooral in het politiek conservatisme dat in eerste instatie wel eens bij de VVD wordt gezocht maar dat zich ook al lang meester heeft gemaakt van bepaalde “rode” kringen.  Overigens, liberalen zijn per definitie niet conservatief, iets dat Mark Rutte maar niet wil begrijpen. Rood conservatisme is al zo oud als Troelstra die van tijd beslist de trekken van een intellectuele trut met zich meedroeg. Hij was bijvoorbeeld truttiger dan zijn grote tegenspeelster, Koningin Wilhelmina maar die was weer niet rood maar oranje.  Rode trutten zijn de wereld nog niet uit. Heleen Mees is er een voorbeeld van evenals Agnes Kant.

De overloop van rood naar “rechts” is door de jaren heen vrij vlotjes verlopen. Zo was de Italiaanse dictator Mussolini van huis uit een socialist. Nastionaal-Socialisme en Fascisme hebben dan ook zeker “rode” trekjes, zoals het volkse en het streven naar welvaart voor iedereen, Ja zelfs landhervorming kon wel eens onderdeel uitmaken van de programma’s. Dat betekent niet dat NS en Fascisten “rood” waren. Daar waar het socialisme zich openstelt voor de wereld als geheel, daar sloten NS en Fascisten zich af door eem tot in de details dichtgetimmerd systeem van vooroordelen, gedachten, opvattingen, normen en “gezonde volksnormen”. In Nederland doet Geert Wilders hetzelfde met zijn kletspraat over Joods-Christelijke cultuur die een gezamenlijk waardenpatroon veronderstelt dat in werkelijkheid nergens te vinden is.

Het rode conservatisme balt zich de laatste jaren samen in groeperingen die opkomen voor de gewone man en vrouw in de eigen, vertrouwde en onveranderlijk volkse cultuur. Een samenleving waarin andere invloeden, of die nu Europees zijn of niet, nauwelijks kunnen binnendringen, sterker nog: worden geweerd. Zoals de kinderlifestyle uiterlijke normen en  waarden aan kinderen opdringt, zo dringt het rood conservatisme normen en waarden aan de samenleving op die geen inbreuk toelaten.

De oorzaken daarvan zijn duidelijk en zelfs ten dele legitiem. Bij een zich voortdurend globalisering op politiek en economisch gebied, zoekt de mens zijn of haar warmte op in de eigen, kleine, vertrouwde gemeenschap. Op zich is daar niets mis mee. Het gaat pas fout als politici de indruk wekken dat de wereld ophoudt bij de grenzen van die kleine gemeenschap. Daar vliegen de rode conservatievelingen uit de bocht. Als kinderen zich mogen onttrekken aan de “leuke” kinderlifestyle, dan is het te hopen dat volwassenen de kans krijgen zich te ontwikkelen boven het rood-conservatisme uit.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

 

Service

www.archief.nrc.nl

www.maoisme.nl

www.sp.nl/partij/theorie/opinies/opinie252.htm

www.nrcboeken.nl/…/achterhoedegevecht-in-weimar-natie-en-volk-volgens-de-revolutionaire-conservatief

 www.kunstbus.nl/cultuur/mao+zedong.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s