De plank, het slaan en de spijker toch op de kop?

 

In Duitsland zijn teveel zwijnen, zegt men. Afgelopen jaar zijn er 500.000 vermoord en nog liep de stand van het aantal wilde zwijnen niet terug. Volgens mij zijn de varkens er niet in geslaagd de zwijnen uit te moorden of andersom. Het hangt er maar vanaf hoe je de wereld bekijkt. In Australië leven meer wilde zwijnen dan mensen terwijl de mensen daar meer zwijnerij veroorzaken. Het hangt er maar van af hoe je tegen de wereld aankijkt. Je visie, je idee van de wereld. Ik geef toe, niet iedereen heeft er last van. Bij velen houdt het beeld op bij de dikte van de schuimkraag op het bier en de dunte van het tv-scherm.

Een visie op de wereld is niet erg populair dezer dagen. Nog maar een paar dagen geleden beweerde een lokaal politicus tegen mij dat een lokaal georïënteerde partij geen beginselprogramma nodig heeft, geen beschrijving van de wereldbeschouwing dus, geen kijk op de mens. Een lokaal georiënteerde partij hoeft uitsluitend in te gaan op praktische, direct voor de neus liggende thema’s en die moeten dan zoveel mogelijk volgens de wens van de direct belanghebbenden worden oppgelost. Het mooiste is het als de belanghebbenden volledig hun zin krijgen, of iemand anders daarvan nu last heeft of niet. 

Iets langer geleden kreeg ik een mooi voorbeeld voorgeschoteld van de werking van zo’n beginselloze aanpak. Een man die goed de gemoederen kon bespelen, keerde zich tegen de parkeerplaatsen in zijn straat en met veel geweld en beïnvloeding van partijen in de raad kreeg hij het voor elkaar dat de parkeerplaatsen verdwenen. Nadien liet hij niets meer van zich horen. Nog geen anderhalf jaar later toeterde één van zijn buurtbewoners in het rond dat er te weinig parkeerplaatsen waren in de straat. En ja, na hartstochtelijk getoeter van de hele buurt, kwamen er nieuwe parkeerplaatsen. O ja, ze zagen er mooier uit dan de parkeerplaatsen die eerder waren weggehaald. Toch bekruipt mij het gevoel dat er van de alom geprezen efficiency hier niet veel terecht was gekomen.

Ik geef het toe, het zijn niet alleen lokale politieke partijen die het laten afweten als het gaat om een uitgesproken zicht op de wereld. De landelijke partijen frommelen hun beginselen ook het liefste maar een beetje weg onder het motto dat je nooit een “Prinzipenreiter” moet worden maar altijd flexibel moet besturen. Zo schijnen de leden van de PvdA zichzelf geen socialist meer te mogen noemen, kennen zij nog nauwelijks de Internationale en andere strijdliederen en laten zij zich leiden door www.bos.nl, het boekje “Wat Wouter Wil”. Het CDA is als rentmeester op aarde vermoedelijk graag bereid mee te werken aan het uitroeien van het “overschot” aan wilde zwijnen of brengt varkens graag onder in fflats, de liberalen noemen zichzelf “conservatief” wat een gotspe is.

Vandaag hoorde ik dat het einde van politieke partijen nabij is. In de komende jaren gaat het steeds meer om personen, wat op zich eigenlijk wel griezelig is. De kudde gaat “the leader” volgen. Aan de andere kant is zo’n persoonlijke democratie ook niet zo erg als de “leiders” echte visionairs zijn. Op het ogenblik zie ik er niet veel in het politieke prisma maar misschien komen ze binnenkort op.

Waar het om gaat is dat het volk een beeld van de wereld zoals die zou moeten zijn krijgt voorgehouden. Dat is nodig omdat het volk dat beeld zelf niet heeft en dus denkt dat alles toelaatbaar is wat mogelijk is. Nelleke Noordervliet, ook journaliste, schreef ooit “Het volk wil niet”.  Dat klopt, het volk wil niet. Het volk wil uitsluitend wat het krijgt voorgehouden en dus maakt het uit watvoor beeld dat is. Daarvoor zijn beginselen nodig. Het is zaak ze te formuleren en te koesteren, ook voor lokale politieke partijen.

Wat mij betreft slaat de eerder genoende lokale politicus volledig de plank mis met zijn miskenning van het belang van beginselen. Ik vind het leuk om dat te zeggen omdat hij mij nog al eens verwijt de plank mis te slaan. Ik weet niet of dat trouwens wel zo erg is want het gaat er maar om waar die plank zich bevindt. Voordat je het weet, sla je de spijker op z’n kop.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.weordpress.com

 Service

www.nl.wordpress.com/tag/politieke-beginselen-ontbreken

www.hans-blokland.nl/artikelen/onvermijdelijkheid_politiek_96b.pdf

www.jurgenverstrepen.typepad.com

www.giannib.wordpress.com/2007/07/16/politieke-beginselen-gianni-boone

www.denieuwereporter.nl/2006/09/politieke-peilingen-het-onbegrip-regeert

www.jaapvanas.hyves.net/blog

www.conservatieforever.blogspot.com/2009/05/politiek-filosofisch-en-gereformeerd.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s