Kluk Kluk en de eenzaamheid

“Kluk Kluk”, zo klinkt het ongeveer als Jan Peter het woord “koninklijke” uitspreekt. Met al zijn hooggeleerdheid is hij er nog niet in  geslaagd het woord tot een goed gearticuleerd einde te brengen en ik ging laatst al vrezen dat het CDA binnenkort bekend zou staan als de “Kluk Kluks Klen”. De partij is immers één van de meest koningsgezinde van ons land?

Ja, ik mocht de ingeburgerde uitspraak van Jan Peter laatst weer genieten toen er een herdenkingsdienst werd gehouden voor de “ramp” van Apeldoorn op Koninginnendag 2009. Begrijp me goed, ik vind het verschrikkelijk voor alle nabestaanden. Even zo goed blijft het een wonderlijke vertoning dat ik in Alphen aan den Rijn van al dat leed moet meegenieten. Dat zet je aan het denken.

Met stijgende verbazing zag ik een massa mensen met starende ogen naar een groot scherm kijken waar een reproductie werd getoond van een herdenkingsdienst in Orpheus, vanwege de programmering ook wel Morpheus genoemd.  Mensen waarvan ik aanneem dat zij met de meeste nabestaanden vooral het feit delen dat zij ook in Apeldoorn wonen. De vraag is wat hen ertoe brengt zo’n bijeenkomst bij te wonen terwijl de moderne mens erom bekendstaat dat hij of zij nog niet eens van plan is de namen van zijn buren te onthouden. 

Ik vrees dat het de eenzaamheid is, dezelfde vereenzaming die ook Kars T bezielde toen hij zijn absurde actie ondernam. Het lijkt erop dat onze samenleving collectief aan vereenzaming lijdt, hoe erg dat ook met elkaar in tegenspraak mag lijken. Collectieve vereenzaming, dat is een heilstaat zonder heil. Zonder al te theologisch te willen worden, zou ik  haast gaan denken dat we met het afzweren van God ook onze onderlinge verbondenheid hebben afgezworen. Het befaamde “kind-en-badwatersyndroom”. Wie niet in God gelooft, kan alleen nog maar in zichzelf geloven en wie alleen nog maar in zichzelf kan geloven, is eenzaam. 

Wie alleen nog maar in zichzelf kan geloven, gaat ook haast het hele leven beschouwen als één grote competitieve race want hoe zou je in jezelf kunnen geloven als een ander veel beter blijkt te zijn?  Andere mensen worden op die manier concurrenten waarvan je de naam maar beter niet kunt noemen. Nou, zo kan  ik nog wel even doorgaan. Voor mij is de daad van Kars T even raadselachtig als de massale opkomst bij een herdenkingsdienst rond Orpheus. 

Hoewel, misschien zou je het moeten zien als een nieuwe vorm van bidden. Het zoeken van verbindingen die er tot nog toe niet waarneembaar waren. Dat zou heel goed kunnen want mensen bidden altijd het best als het slecht met ze gaat. Zodra het leven er wat beter op wordt, vergeten ze elkaar en laten ze elkaar met een opgeruimd gemoed in de steek in de veronderstelling dat ze vrij zijn.

Kluk Kluk en de eenzaamheid, wat ziet het opperhoofd als hij zijn ogen met een hand afschermt tegen de zon en in de verte staart? Volgens mij de horizon en die is meestal heel erg leeg, behalve in Nederland dan natuurlijk. Misschien ontwaart hij er mannetje met de zak goud. Maar ja, wie wil zoiets nou delen? Een voortgaande eenzaamheid ligt in het verschiet, ook voor Kluk Kluk. Nou ja, in Nederland is en blijft het bij de woorden van Wilhelmina: “Eenzaam maar niet alleen”. Terug bij de Kluk Kluk familie dus.

 Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.adviesorgaan-rmo.nl/info/advies.php?id=9&s=9

www.eenzaamheidendepressie.mysites.nl/mypages/eenzaamheidendepressie/107825.html

www.mijnkindonline.nl/trefwoord/vereenzaming

www.eenzaam.lotgenootje.nl/?p=43

www.nieuwsbank.nl/inp/2000/01/0131R016.htm 

www.nl.wordpress.com/tag/vereenzaming

https://indymedia.be/en/node/28907

 

 

 

VWS:  “Gelukkig is de omvang van vereenzaming in de afgelopen twintig jaar niet toegenomen” Is dat een kwantitatieve of een kwalitatieve meting?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s