Is dit beleid of is erover nagedacht?

Bovenstaande titel is een veelgebruikte en -misbruikte uitspraak van de veel te vroeg overleden Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Wat ik met hem had? Eigenlijk niet zoveel maar deze uitspraak beviel en bevalt mij wel. Jan stelde de vraag, zo wil de anecdote, elke keer als hem een nieuw stuk werd voorgelegd. Wie antwoordde dat het “beleid” was, kon meteen weer vertrekken. “Eerst nadenken”, zei Jan dan.

Dat is mooi hè. Weg met het beleid! Nou ja, misschien ook niet. Zeker is dat mensen in tijden van onzekerheid steeds meer naar beleid grijpen want nadenken lijkt dan een riskant avontuur te zijn. Wie nadenkt maakt zichzelf kwetsbaar en nadenkende bestuurders moeten nog meer verantwoording afleggen dan bestuurders die hun hersens niet gebruiken maar beleid maken.

Ja, ja, ja, dat klinkt nu ook wel weer al te eenvoudig. je kunt toch niet voor ieder wissewasje altijd maar weer een bestuurder aan het werk zetten met zijn hoofd? Beleid is bovendien hard nodig omdat het ambtenarencorps moeilijk voor elke flauwekul naar de bestuurder kunne lopen met de vraag of hij even wil nadenken. Nee, zonder beleid gaat het niet in de samenleving.

Sterker nog, ik beschouw beleid als een soort ruggengraat van het bestuur, de trapleuning die al te grote ongelukken voorkomt. Maar, die trapleuning moet je bij tijd en wijle ook los kunnen laten. Dan wijk je af van het beleid en het is het ebste omdat met veel sier en verve te doen. Probeer zo’n afwijking vooral niet onder het tapijt te vegen onder het mom dat het maar beter is als niemand opmerkt dat het beleid niet is gevolgd. Nee, een afwijking hoort met grote letters in de boeken te worden geschreven. Zoiets is een kunstwerkje.

Vanzelfsprekend zal er kritiek op komen maar dat is helemaal niet erg. De bestuurder in kwestie wijkt toch niet zo maar af van het beleid. Hij of zij doet zoiets op grond van goede ovewegingen, er zijn goede redenen voor. Lang niet iedereen hoeft het ermee eens te zijn als maar duidelijk is dat het om goede motivatie gaat. De uitzondering die voor een bepaalde groep of zelfs voor een individu wordt gemaakt, moet klinken als een klok.

Bestuurders zijn altijd bang voor precedenten. Eén afwijking in het beleid zorgt dan voor een hele reeks aan zeurderige burgers die allemaal denken dat zij ook wel voor een uitzondering in aanmerking kunnen komen. Klets! Met goede argumenten in de hand kan al dat gezeur heel gauw de nek worden omgedraaid. Dat is gemakkelijker dan aan iemand een uitzondering te onthouden terwijl hij of zij er op goede gronden wel voor in aanmerking komt.

Is het beleid of is er over nagedacht. Als het goed is, is er sprake van beide tegelijkertijd maar één ding is zeker: nadenken hoort bij regeren minstens zo onverbrekelijk als vooruitzien en tja, laten we hopen dat Jan Schaefer niet de enige was die dat wist.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.parlement.com/9291000/bio/01749

www.reporter.kro.nl/uitzendingen/2006/1115_jan_schaefer/intro.aspx

www.amsterdam.pvda.nl/nieuwsbericht/4289

www.home.hetnet.nl/~c.brendel/Marcouch2.htm

www.archief.nrc.nl/index.php/1991/…/Sociale+vernieuwing+volgens+Jan+Schaefer%3B+’Kunnen+we+effe+een+beeld+krijge\

 

www.volkskrant.nl/archief_gratis/…/Wie_zich_Jan_Schaefer_kan_herinneren,_zal_roepen_wat_een_gotspe

www.volkskrant.nl/archief_gratis/…/Wie_zich_Jan_Schaefer_kan_herinneren,_zal_roepen_wat_een_gotspe

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s