Johan en Femke

Er is een tijd geweest dat ik niet zo goed wist wat ik wilde. Zoals wel vaker gebeurde, kwam ik in die tijd terecht op de Pedagogische Academie. Die is voor de studenten vaak nog meer van pedagogisch belang dan voor de kinderen die er de gevolgen van zouden moeten merken. ‘

Zo ook in mijn geval. Ik kwam op die school in aanraking met allerlei interessante vakken zoals de muziek en…ik leerde er transponeren. Eigenlijk zou iedereen moeten leren transponeren. Dat is goed voor een flexibiliteit van geest.

Transponeren is een begrip uit de muziek waarbij een componist of bewerker van een muziekstuk het hele werk in een andere toonsoort zet. Soms is dat simpel, een andere keer leidt dat tot uiterst ingewikkelde ingrepen. Het principe is eenvoudig: wie de eerste toon bijvoorbeeld tweeënhalve toonsafstand verhoogt of verlaagt, moet dat ook met alle andere tonen doen. Tot het eind aan toe. Een klereklus maar het kan. Vooral bij meerstemmig werk levert het wel eens problemen op want het moet allemaal wel blijven klinken.  Daarbij valt te bedenken dat iedere toonsoort zijn eigen klankkleur heeft. “G” geeft een heel andere sfeer dan “A” of “F”. De indruk die een muziekstuk maakt kan dan ook heel sterk veranderen.

 

Transponeren is nodig als je bijvoorbeeld te maken hebt met een andersoortig koor of orkest dan waarvoor het muziekwerk aanvankelijk was geschreven. De basis blijft hetzelfde, de sfeer veradert al naar gelang de behoefte. Transponeren, dat kan in de politiek ook.

Gisteren schreef ik in een column dat Johan Calvijn in deze tijd vermoedelijk gekozen zou hebben voor GroenLinks. Hoe kom ik daarbij? Groenlinks is toch helemaal geen noir protestants-christelijke partij? Nee, dat klopt en Calvijn was ook helemaal geen notoir protestants christelijk denker. Hij was een hervormer, een revolutionair met een aantal duidelijke uitgangspunten die aan Groenlinks doen denken: oprechtheid, afkeer van overmaat en verspilling, openheid en eerlijkheid en de erkenning dat de mens kenbaar wordt door het werk dat hij of zij aflevert. Niet door de mate waarin hij of zij zich overgeeft aan banale geneugten.

Calvijn zou om die reden niet gekozen hebben voor de SGP. Die zou hem veel te benauwd, vastgesnoerd hebben gezeten aan onbewegelijke uitgangspunten. Vanwege die onbewegelijkheid leidt dat tot achterbaksheid en schijnheiligheid want er valt met de beginselen van 2000 jaar geleden in deze samenleving niet te opereren. Ook zou Calvijn niet gekozen hebben voor de ChristenUnie want daar ontbreekt teveel het revlutionair élan. Een zekere sympathie zou daar wel liggen, dat wel. Het CDA zou in de ogen van Calvijn een verdorven en decadente, huichelachtige club zijn die principes verkwanselde ten gunste van een beter leven. Nee, als er aan Calvijn iets karakteristieks is, dan is het niet zijn christendom maar zijn hervormingsgezindheid. Hij zou een hekel hebben gehad aan het woord “Calvinist”. Een Calvinist is ieman die kritiekloos nakauwt wat Calvijn heeft gezegd. Op de brandstapel ermee!

Misschien zit daarin ook wel de boodschap die hij heeft voor iedereen die vroom knielt in het kerkebankje: wees waarachtig en transponeer de beginselen van het Heilige Boek naar uw eigen tijd. Een andere klank voor aloude uitgangspunten. Eenvoudig zal dat niet zijn want het vinden van de juiste toonsoort kost moeite. Misschien kan de discussie te hulp komen maar daarvoor is het eerst nodig dat mensen leren discussiëren. Discussiëren, een vaardigheid die het onderwijs ons allemaal zou moeten bijbrengen lijkt mij. 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://4politicians.wordpress.com

Service

www.kerkgeschiedenis.web-log.nl/kerkgeschiedenis/2008/10/de-mens-calvi-2.html

www.geencommentaar.nl/index.php/nieuwslog/2009/01/12/cu-rouvoet-laat-zijn-calvijn-factor-bepa

www.iclnet.org/pub/resources/text/nederlandse/barth-calvin.html

www.rutgerschimmel.wordpress.com/category/geschiedenis

www.bartjanspruyt.blogspot.com/2009/03/in-debat-over-calvijn.html

www.fotografie.blog.nl/fototentoonstelling/2009/03/19/fotowedstrijd-trouw-rond-calvijn

www.nl.wordpress.com/tag/calvijn

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s